Privacyverklaring

Gelukkige terugkeerdag aan alle thuiswerkende moeders

10 mei 2021
Tekst
Jo Cobbaut

Uit een Britse bevraging blijkt dat 69 procent van de werkende moeders ook na de pandemie van thuis willen werken gedurende minstens één dag. Bij de vaders gaat het om 56 procent. Zullen we dan overwegend mannen zien terugkeren na de pandemie? En wat zou dat doen voor de carrières van vrouwen?

Het Chartered Management Institute (CMI) bereikte met een bevraging 2.300 Britse leidinggevenden, managers en medewerkers. 69% van de moeders willen minstens één dag van thuis werken na de pandemie. Bij de vaders was dat slechts 56 procent.

Het CMI stelde ook vast dat onevenredig meer vrouwen in het Britse verlofstelsel terecht kwamen naar aanleiding van de pandemie. Het World Economic Forum kwam in maart dit jaar tot een gelijkaardige conclusie en vat het in één quote: de pandemie heeft de tijd die nodig is om de loonkloof te dichten, verlengd met 36 jaar (die inhaaltijd komt nu op ruim 135 jaar, zo becijferde het WEF).

Het CMI kwam in zijn eigen studie ook tot de conclusie dat één element cruciaal wordt om de nieuwe, hybride toekomst van werk tot een succes te maken. Dat middel heet kwaliteitsvolle communicatie. Zal dat te verenigen zijn met werken op afstand?

De PwC Women in Work Index leerde eerder al dat vrouwen in de OESO-landen de voorbije tien jaar vooruitgang boekten op de arbeidsmarkt. Maar de gezondheidscrisis woog meer op de positie van vrouwen. Die zijn onevenredig sterk vertegenwoordigd in getroffen sectoren. De trend kan zelfs negatief worden de komende jaren.

Verdere bronnen

Emily Hill, Management Transformed: Managing in a marathon crisis, CMI

Nathasja Mudhar, Gender Equality in a Pandemic Era: The lessons we have learned can shape the future