Privacyverklaring

'Employee experience op poten zetten'

1 juli 2022
Tekst
Patrick Verhoest

Bjorn Poelman trok twee jaar geleden als global director of people bij Showpad in Gent naar Chicago om er dezelfde functie wereldwijd uit te oefenen. Vandaag is hij al 100 dagen vicepresident People.

Bjorn Poelman deed ervaring op in tal van taks- en consultingprojecten bij Deloitte in België en het Verenigd Koninkrijk. Hij ging in 2019 aan de slag bij Showpad toen de scale-up ongeveer 120 medewerkers telde. De waarden van de snelgroeiende, innovatieve wereldspeler in revenue enablement trokken hem aan. Klanten van Showpad krijgen de nodige skills, kennis en content om unieke en impactvolle gesprekken te voeren met kopers en klanten.

“De basis van hr was nog niet uitgebouwd in termen van processen, data en teamstructuur”, legt Bjorn Poelman uit. “Mijn oorspronkelijke opdracht bestond erin om de ruis te verwijderen en een sterke employee experience op te bouwen. Die moest de groei naar 200 en zelfs 1.500 medewerkers aankunnen. Schaal was een belangrijke drijfveer.”

De global director of people vervulde eerst zijn opdracht in Gent, later vanuit Chicago. Eens de basis voor team en processen er was, werd de eerste echte HRIS geïmplementeerd. “Via deze basis voor datagedreven hr staat Showpad al ver op vlak van retentie, engagement en leiderschap.”

Promotie

De promotie van Bjorn Poelman tot vicepresident People bij de scale-up ging hand in hand met een stap vooruit voor het hele team. “Ik word bijgestaan door een team gedreven en getalenteerde medewerkers, dat helpt om de employee experience bij Showpad vorm te geven. Het team is versterkt met een global comp & ben-manager. Ik breidde mijn team uit met generalisten die, net als ik, meer business- dan hr-ervaring hadden. Die medewerkers zijn ondertussen doorgegroeid tot hr-businesspartners en regionale managers. Het team heeft de voorbije jaren veel persoonlijke groei neergezet en hangt goed samen. Showpad heeft voor hen nog fantastische groeimogelijkheden. Door consistent kleine stappen vooruit te zetten als team boeken we geweldige resultaten.”

Opdracht

Toen Bjorn Poelman honderd dagen geleden de opdracht aanvaardde, moest hij de duurzame groei bestendigen. Dat is niet simpel, omwille van de vele wijzigingen die een snelgroeiend bedrijf als Showpad ondergaat. Bjorn Poelman: “Het team levert stabiliteit, ondanks de vele obstakels waar het voorbij moet. We werken gefocust, maar kijken met een open vizier naar wat nog komen zal. Dat deel ik nu steeds meer met mijn team. Ik ben blij met de mogelijkheden die Showpad biedt aan mezelf en het hr-team en de investeringen die gebeuren in hr. We willen nog veel verwezenlijken voor onze werknemers.”

Vier pijlers

Het team van Bjorn Poelman is gestructureerd volgens vier pijlers. Ten eerste kunnen de regionale managers met hun eigen teams regionale nadrukken leggen binnen een globaal kader. Ten tweede zet de vicepresident Meople met de aanwerving van een nieuwe comp & ben-manager een grote stap vooruit. “Dat zal ons op korte en lange termijn return geven. Als derde pijler bouwt onze data-analist onze hr-analytics verder uit tot echte inzichten in mensen. We mikken daar hoog. Tot slot is er onze hr-tech. Het hele team werkt samen met onze HRIS-manager om continu efficiënties en automatisaties te zoeken. We investeerden al in drie nieuwe rollen dit jaar, die snel een hoge return zullen geven. Zo kunnen we verder snelheid nemen.”