Privacyverklaring

Discriminatietest bij aanwervingen vereenvoudigd

10 maart 2023
Tekst
Matthias Vanheerentals
Beeld
Marcus Aurelius (Pexels)

De Brusselse regering vereenvoudigt de discriminatietests bij aanwervingen en voert de tests voortaan ter plaatse uit. De inspecteurs krijgen een betere bescherming.

Volgens een recente studie van de Universiteit Gent is discriminatie bij aanwerving een alomtegenwoordig probleem. Deze vaststelling geldt ook voor het Brussels Gewest, waar nog te veel gevallen van discriminatie bij aanwerving op grond van leeftijd, etnische afkomst, geslacht of handicap voorkomen.

Uit de studie blijkt eveneens dat de belangrijkste vorm van discriminatie op de arbeidsmarkt verband houdt met handicaps. In dit geval is de kans op een positief antwoord 41 procent lager dan voor een zogenaamd valide persoon. Op de tweede plaats komt fysieke onaantrekkelijkheid, met 37 procent minder positieve antwoorden, gevolgd door gevorderde leeftijd (34 procent minder), lgbtqia+-geaardheid (30 procent minder) en ten slotte op basis van etnische afkomst (29 procent minder).

Controles ter plaatse

De discriminatietests worden proactiever. Als uit een wetenschappelijke studie een vermoeden van discriminatieverschijnselen in een activiteitensector blijkt, kunnen de gewestelijke werkgelegenheidsinspecteurs tests uitvoeren, met de voorafgaandelijke toestemming van het arbeidsauditoraat. De inspecteurs voeren de controles ter plaatse uit onder een schuilnaam zonder strafrechtelijk vervolging. Ze zetten de tests in bij meldingen of klachten, maar ook – en dat is nieuw – op basis van voldoende vermoedens, zonder dat daarvoor de voorafgaandelijke toestemming van een magistraat nodig is, zoals dat vandaag het geval is. Actiris wisselt voortaan ook informatie uit met de Gewestelijke Werkgelegenheidsinspectie (GWI), door de verschillende meldingen van werkzoekenden door te geven.