Privacyverklaring

De werkweek van HR-consultant Bram Van der Biest

18 september 2019
Tekst
Partner Content

Het is de week van de consultant. Tijd om een kijkje te nemen in het boeiende leven van HR-consultant Bram Van der Biest, Talent Officer bij Realdolmen.

HR-consultant @ Realdolmen

Mijn job is ICT profielen aantrekken, selecteren en aanwerven. Mijn focus ligt op IT architecten, Java consultants en cloud profielen met minstens vijf jaar ervaring. Daarnaast rekruteer ik teamleaders en management. Ik maak deel uit van een team van zeven recruiters. We werven ongeveer 200 medewerkers per jaar aan, waarvan een zestigtal young professionals.

Maandag

Headquarter Huizingen. Ik start elke werkdag met minstens één uur de nieuw binnengelopen cv’s te doorlopen. Ik wil er als eerste bijzijn en in de ochtend sta ik op mijn scherpst. Daarna kam ik nog twee uur de jobboards uit. Ik leg contacten - bel, mail en app - en plan gesprekken in.

Op maandag heb ik een one-to-one met mijn leidinggevende en aansluitend teamoverleg. Daar staan we stil bij onze kpi’s en we delen onze ideeën en projecten. Ik werk mee aan een opdracht om de ROI van rekruteren via LinkedIn te verhogen. Ik maak ook salarismatrixen op voor mijn functies. Ik combineer daarvoor cijfers uit een interne vergelijking, met input van de hiring managers (wat denken zij dat dit profiel moet verdienen) én een externe benchmark. Zo kom ik tot een genuanceerde analyse die ik tijdens mijn contractvoorbereidingen en –gesprekken gebruik.

Dinsdag

Ook deze dag start ik met mijn vaste searchroutine. Thuis deze keer. De work-life balance bij Realdolmen is ongezien. Ook als consultant werken we thuis, verplaatsen ons voor en na de files en gebruiken de satellietkantoren van het bedrijf. Vandaag staan er twee sollicitatiegesprekken gepland. Meestal zijn dat face-to-face gesprekken, op verschillende locaties. Ik doe ook een contractvoorstel, dat is spannend tot het moment dat de kandidaat ‘ja’ zegt.

Voor ik als HR-consultant werkte, was ik headhunter. De managing partners van dat bedrijf zijn nog altijd mijn inspiratiebronnen. Hoe zij ondernemerschap en de focus op het menselijke aspect combineerden, dat blijft voor mij een voorbeeld. Het zijn ook mijn core values: respect, iedereen gelijk behandelen en helpen waar ik kan. Zo kreeg ik van iemand die ik doorverwezen had naar een ander bedrijf omdat ik hem zelf geen job kon aanbieden, een kandidaat doorgestuurd voor een vacature bij Realdolmen. Ik heb die persoon nog aangeworven ook.

Bram Van der Biest, HR-consultant bij PZ
Bram op kantoor bij Real Dolmen

Woensdag

Na mijn dagelijkse searchactiviteiten en contacten met ‘mijn’ kandidaten doe ik twee interviews. Vanuit mijn rol als Talent Officer voel ik dat employer branding veel belangrijker is dan vroeger. Latent en actief werkzoekenden zijn getriggerd door het ‘brand’ dat een bedrijf uitstraalt. Ze zoeken een antwoord op wat de organisatie hen kan bieden op carrière- én privévlak. Vanuit mijn rol detecteer ik wat mensen zoeken en vertaal dit in ideeën die marketing gebruikt om het employer brand verder uit te bouwen. Dat zijn bijvoorbeeld verhalen van senior medewerkers over hun projecten, of collega’s die als junior gestart zijn en via een mooi carrière pad nu een team aansturen. Dat employer brand opbouwen is een opdracht voor heel wat mensen in onze organisatie. De marketing afdeling heeft een prominente rol, en ook de ambassadors die de content liken en sharen op de verschillende platformen. We hebben een heel ijverige community: een op de drie medewerkers bij Realdolmen is een actieve ambassador.

Donderdag

Het begin van de dag - fris in het hoofd – ik focus me op het zoeken naar geschikte kandidaten. Daarna doe ik nog een sollicitatiegesprek met een externe kandidaat en een contractvoorstel. In de namiddag ontmoet ik twee interne kandidaten in ons satellietkantoor in Kontich. Ook bij Realdolmen is de medewerker centraler komen te staan in de organisatie, en ligt de nadruk op ontwikkeling via praktische en tastbare PDP’s en interne mobiliteit. Hetzelfde gebeurt bij mijn werkgever PZ. PZ zendt HR-consultants uit met specialisatie in payroll, recruiting, training & development en compensation & benefits. Ook zij stimuleren mijn ‘leergoesting’. Op amper twee jaar volgde ik al tien trainingen. Straffer nog, ik leid jonge recruitment consultants bij PZ op in de basisbeginselen van werving en selectie. En ik ben volop bezig met een opleiding tot loopbaancoach in afstandsonderwijs. Dat is eentje dat mooi past in mijn ambitie om op termijn door te groeien naar rekruteringsverantwoordelijke.

Vrijdag

Na mijn dagelijkse search, is het einde van de week een goed moment voor een wrap-up met mijn hiring managers. We bespreken de functies en statussen op basis van statistieken. In de namiddag heb ik traditioneel een bufferzone in mijn agenda. Ik ben fan van het timeboxing principe. Hierdoor houd ik mijn timemanagement strikt onder controle. Deze keer werk ik mijn administratie bij. Die taken lopen doorheen heel de week, maar regelmatig bouw ik een kleine achterstand op. Dan komt mijn ‘reservetijd’ goed van pas. Ik analyseer persoonlijkheids- en motivatietesten ter voorbereiding van sollicitatiegesprekken, geef testresultaten in onze database in, pas statussen aan en bereid contractbesprekingen voor.

In de latere namiddag is het tijd voor FUN: een informele activiteit met de Realdolmen collega’s: we gaan iets drinken in de lokale bar. Als consultant maak ik hier ‘echt’ deel uit van het team.

Fascinerend is dat ik vanuit deze rol merk hoe de arbeidsmarkt continu in beweging is. Bij Realdolmen zijn we zeer cijfermatig gedreven. We hebben over al onze stappen in het rekruteringsproces cijfers en analytics en we sturen constant bij: de hitratio van de vacatures, welke employer branding berichten zijn populair, tot heel concreet de ROI per rekruteringsbeurs. We deden recent ook een eerste experiment waar AI gedreven software motivatiebrieven scande met als doel de juiste persoonlijkheid zo vroeg mogelijk in proces te detecteren. Interessant! Het toont onze zoektocht naar hoe we de sollicitatieprocedure voor kandidaten zo efficiënt, kwaliteitsvol en aangenaam mogelijk proberen te maken.

Bram Van der Biest#werkte tijdens zijn studies als sport leraar en sport promotor#ging daarna aan de slag als headhunter#HR consultant@PZ sinds januari 2018#Talent Officer@Realdolmen sinds juni 2018.