De week van 27 oktober - WAT een rentree

27 oktober 2021
Tekst
Jo
Beeld
Jeroen Los
De week van 27 oktober - WAT een rentree

Vlaanderen telt inmiddels al veel meer langdurig zieken dan niet werkende werkzoekenden. Het zijn er ruim 450.000, maar de teller loopt nog. En dat terwijl ondertussen geen enkele sector nog gevrijwaard blijft van de schaarste aan werkkrachten.

Vanuit die optiek wordt het meer dan ooit zaak om mensen op een duurzame manier aan het werk te zetten, om te voorkomen dat ze uitvallen en om uitvallers een haalbaar terugkeertraject te bieden uit ziekteverlof. Vlaams Minister van Werk Hilde Crevits leerde inmiddels uit een VDAB-studie over ‘rentree’-trajecten dat investeren in re-integratie rendeert.

Dat duurzaam tewerkstellen wordt ook pure noodzaak, want wereldwijd zijn werknemers bezig met nadenken over leven en loopbaan, zo blijkt uit studiewerk van Oracle. Velen concluderen dat ze toe zijn aan andere carrièrekeuzes. Misschien verklaart dat ook de grote instroom van 45+’ers in de zorg.

Vanuit die optiek kreeg het bericht over productiviteit, honkvastheid en gecoachte zelfreflectie toch een extra dimensie. Zelfreflectie is volgens nogal wat experten trouwens een goede preventieve actie tegen burn-out en depressie. We telden in 2020 trouwens ook al ruim 112.000 werknemers die ruim een jaar thuis zaten met psychische problemen, een forse stijging van 10 procent per jaar de laatste vier jaar.

Of hoe er zich onder de coronapandemie nog een sluipende mentale epidemie zich alsmaar verder verspreidt. Gelukkig is het vaccin beschikbaar. Het heet echt luisteren op de werkvloer.

Onze inspiratie deze week