Privacyverklaring

Boomer, woke: doorprik de stereotypen

22 januari 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Bieke Purnelle, door Diego Franssens

Communicatie over verschillen op de werkvloer ligt gevoelig. Wat adviseert Bieke Purnelle, co-directeur van Rosa vzw en columniste? “Eerst en vooral vermijd je veralgemeningen. Het gaat niet over de “boomers” versus de “millennials”, of over al dan niet woke zijn. Je kan er niet omheen dat verschillende mensen in een andere tijd en met een ander perspectief tot volwassenen uitgroeiden.

Bieke Purnelle stelt vast dat de verschillende opvattingen niet per se gelinkt zijn aan generaties, wel vaak aan een onderscheid in opleidingsniveau en sociale achtergrond. Haar tip: stimuleer uitwisseling, dan wordt het verschil net verrijkend.

Intergenerationeel hr heeft helaas vaak een negatieve bijklank. Oudere werknemers zouden digitaal tekort schieten, terwijl het beeld leeft dat jongeren meer open staan voor vernieuwing. Bieke Purnelle: “Ik stel al eens het omgekeerde vast: jongere werknemers met een behoudsgezind wereldbeeld en ervaren medewerkers die blijven leren.”

“Durf differentiëren. Waarom er van uit gaan iedereen hetzelfde moet zijn? Dat is niet zo. Sommige medewerkers zijn ’s morgens vroeg productief, anderen tijdens de avonduren. De ene houdt van telewerk, de andere vertoeft liever op kantoor. Daarom: personaliseer en geef vertrouwen. Stel de vraag wat jij als individuele medewerker nodig hebt om goed te functioneren. Hoe je als hr dat proces faciliteert? Niet door een grootste ‘one size fits all’ teambuilding. Je dwingt dat niet af. Wel door kleine menselijke interacties toe te laten.” Wat de kantoorhond Beltran van Bieke Purnelle overigens uitstekend doet bij Rosa vzw.

Rosa vzw is het kenniscentrum voor gender en feminisme. De organisatie bevordert het genderbewustzijn en helpt de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen wegwerken.

Dit is een gedeelte van een uitgebreid visie-interview met Bieke Purnelle dat verscheen in HRmagazine. Wenst u graag een proefexemplaar te ontvangen? Contacteer Murielle Cosyns.