Belgische bediende draagt gemiddeld 2,5 vakantiedagen over

15 februari 2021
Tekst
Jo Cobbaut
Belgische bediende draagt gemiddeld 2,5 vakantiedagen over

75% van de bedienden in ons land had eind 2020 nog extralegale vakantiedagen over, die ze moesten overzetten naar 2021. Dat is 7% meer dan in 2019. Aangezien zo’n 2,1 miljoen Belgen onder het bediendestatuut werken, gaat het dus om een heel pak ongebruikte vakantiedagen in 2020. Dat is het gevolg van de corona-crisis

Een en ander blijkt uit een analyse van hr-dienstenbedrijf ACERTA op basis van zijn cijfers van ruim 120.000 bedienden. De Belgische bediende uit de private sector droeg gemiddeld 2,5 vakantiedagen over uit 2020. Uitgedrukt in uren zijn dat er 19. Het gaat daarbij enkel om extralegale vakantiedagen, aangezien wettelijke vakantie niet kan overgedragen worden.

Drie op de vier bedienden hadden eind 2020 nog vakantiedagen over. De jaren voordien waren dat er telkens duidelijk minder (zo’n 68%). Marijke Beelen, juridisch adviseur bij Acerta, ziet een duidelijke invloed van de coronacrisis: “Doordat mensen tijdelijk werkloos waren, thuiswerkten of misschien zelfs geveld waren door corona, hebben ze minder vakantiedagen opgenomen. Bovendien was er weinig animo bij de Belg om te reizen of waren de grenzen gesloten.”

In november en december hebben werknemers nog een eindspurt ingezet en in die periode opvallend meer vakantiedagen opgenomen dan in andere jaren. Aan het eind van elk werkjaar moet de teller van wettelijke vakantiedagen immers op nul staan. Het gaat hier bijvoorbeeld over anciënniteitsdagen.

Door die eindspurt, blijft de impact voor bedrijven al bij al beperkt.