Privacyverklaring

Belgen zeer trouw aan de werkgever in vergelijking met andere Europeanen

6 november 2023
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Foto door cottonbro studio - pexels

De Belg is trouw aan zijn werkgever in vergelijking met Europese werknemers. Slechts 8% kijkt actief uit naar een andere werkgever. Daardoor komt eventueel ontslag door een werkgever dubbel hard aan. Exitgesprekken en outplacements kunnen het herstelproces versnellen.

Dat blijkt uit de jaarlijkse bevraging van SD Worx bij 16.011 werknemers in 10 Europese landen, waaronder 1.000 werkende Belgen.

Belgen meest trouw

Slechts 8% van de Belgen zijn in 2023 actief op zoek naar andere job. 20% staat er eerder passief voor open.

Een recordaantal van 72% is niet van plan te veranderen. Daarmee bengelen we helemaal achteraan qua intentie om van job te veranderen (‘mobiliteit tussen jobs’).

Photographer: Created with Datawrapper

Weinig haast

Slechts 10% van de Belgen wil plannen om te veranderen binnen het jaar waarmaken en nog eens 10% binnen de 3 jaar. 80% weet het niet.

Wim Coppieters van SD Worx Career solutions, stelt vast dat de Belgische werknemer trouw is en houdt van jobzekerheid. “Daardoor komt een ontslag door de werkgever of een onvrijwillig vertrek erg hard aan. Sommigen ervaren ontslag als het verlies van iets wat hen dierbaar is en gaan door een rouwperiode. Het is belangrijk elk ontslag als werkgever goed te begeleiden, onder meer met een exitgesprek en outplacement. Dit is voor werkgevers niet altijd gemakkelijk.”

Ook onvrijwillig vertrek blijft moeilijk voor werkgevers

Uit het werkgeversonderzoek blijkt dat 42% van de Belgische werkgevers een ‘ontslag door de werkgever’ moeilijk vinden. Voor 45-plussers is het sinds 2014 wettelijk verplicht om outplacement aan te bieden bij ontslag door de werkgever. Driekwart van de Belgische werknemers (73%) staan positief tegenover outplacement. Toch lijkt deze begeleiding in het algemeen bij werknemers niet erg bekend: gemiddeld geven slechts 6% van de werknemers aan dat er outplacement in hun organisatie wordt aangeboden.

Daarnaast kan ook een exitgesprek waar de redenen van vertrek worden besproken helpen bij zowel een onvrijwillig als vrijwillig vertrek. Ongeveer 55% van de Belgische werknemers staan daar positief tegenover.

Exitgesprekken

Bij het eind van een tewerkstelling komt een exitgesprek met de leidinggevende het meest voor: dit antwoordt toch bijna één op vijf Belgische werknemers (18%), gevolgd door een exitgesprek met HR (16%).

“Een exitgesprek gaat verder dan een ontslaggesprek. De ontslagene krijgt het gevoel gehoord te worden. Eventuele frustraties of bekommernissen kunnen op dat moment een plaats krijgen. De ontslagen werknemer kan zo sneller de bladzijde omdraaien, in herstel gaan en op een positievere manier naar een nieuwe job toegroeien. Anderzijds krijgt de werkgever een beter beeld van de werkpunten, ook een voordeel voor de overdracht van het werk”, verduidelijkt Wim Coppieters van SD Worx.