Privacyverklaring

Aline Muylaert en Wietse Van Ransbeeck winnen ETION Leadership Award 2023

3 februari 2023
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
ETION

ETION reikte op 2 februari 2023 de jaarlijkse Leadership Award uit aan Aline Muylaert en Wietse Van Ransbeeck, oprichters en zaakvoerders van CitizenLab. Het werkgeversplatform bekroont leiders die mensen in beweging zetten vanuit visie, waardengedrevenheid en engagement.

Dit jaar staat de ETION Leadership Award in het teken van ‘Bruggenbouwers’. In tijden van polarisering, oorlog en toenemend extremisme, is mensen en groepen verbinden een prioritaire leiderschapskwaliteit. Dat heeft ook te maken met durven uitreiken naar anderen, verschillen overstijgen, het kunnen verbeelden van nieuwe manieren van samenleven en -werken voorbij bestaande, soms vastgeroeste systemen.

Voor het eerst gaat de ETION Leadership Award naar een duo: het jonge ondernemerskoppel Aline Muylaert en Wietse Van Ransbeeck. Samen richtten zij in 2015 CitizenLab op. Een techbedrijf dat overheden ondersteunt in burgerparticipatie. Vandaag zijn ze actief in 18 landen en betrokken al meer dan 400 overheden ruim 750.000 burgers in hun lokale beleid op CitizenLab-platforms.

De jury onder leiding van uittredend voorzitter Bart De Smet (voorzitter bestuursorgaan Ageas) en aantredend voorzitter Hans De Cuyper (ceo Ageas), looft onder meer:

1. Het maatschappelijke gedreven ondernemerschap waarmee ze bijdragen aan een meer inclusieve en participatieve democratie in tijden waarin polarisatie groeit en democratische waarden onder druk staan.

2. De broodnodige ‘tussenruimte’ die ze met CitizenLab creëren, waar burgers vanuit diverse achtergronden participeren aan gedeelde uitdagingen, wat polarisatie helpt overstijgen.

3. Hun focus op langetermijnimpact en systemische verandering.

4. De manier waarop ze hun missie ook intern toepassen in een participatieve leiderschapsstijl en een inclusieve werkplek, waar ruimte is voor diversiteit, kwetsbaarheid en dialoog.

5. De internationale schaal waarop ze opereren en erkenning krijgen.

Over de winnaars

Wietse Van Ransbeeck (°1993) en Aline Muylaert (°1993), beiden afgestudeerd als handelsingenieur aan onder meer de VUB, zijn de oprichters en respectievelijk ceo en Coo van CitizenLab.

CitizenLab (2015) is een digitaal platform voor burgerparticipatie. Het platform stelt lokale overheden en organisaties in staat om hun community’s te raadplegen met één centrale tool voor enquêtes, ideeverzameling, burgerbegrotingen, overleg en het uitwisselen van informatie. Vandaag gebruiken wereldwijd meer dan 400 nationale en lokale overheden hun platform, onder andere in steden als Seattle, Londen en Wenen.

Wietse en Aline werden in 2018 beiden in de Forbes 30 Under 30 lijst van inspirerende Europese leiders. Dit voor de wijze waarop ze met hun onderneming de lokale democratie in het digitale tijdperk helpen loodsen. In 2022 prijkte Wietse in de EY-lijst van 100 ‘Meaningful Business Leaders’ wereldwijd. Aline heeft als impactgedreven ondernemer een passie voor stadsplanning en projecten met een directe, positieve maatschappelijke impact. Daarnaast is ze onder meer fellow aan de Vrije Universiteit Brussel.