Birgit Bellens Birgit Bellens, hr-manager ad interim
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Wouter van vaerenbergh

Van kookboek tot sciencefiction

1 januari 2020
Het juiste leiderschap brengt mij in een hogere versnelling
Ik ben altijd met voedsel in de weer. ’s Morgens trek ik al fietsend naar het werk met een dozijn potjes om de inhoud met veel smaak op te peuzelen. Ik vind het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten, van ontbijt tot diner. Dat principe probeer ik zowel tijdens de werkweek als in het weekend te respecteren.

Aan het woord Birgit Bellens, HR Interim Manager.

Groenten snijden is een repetitief werk dat rust creëert. Een bord mooi dresseren en afwerken schenkt me veel voldoening. Ik geraak er mijn drang naar perfectie in kwijt. Het is toch fantastisch om vanuit het niets een gerecht te toveren dat je smaakpapillen prikkelt en dat andere mensen blij maakt? Ik kook graag voor gezelschap. En experimenteer met nieuwe recepten. Mijn dochter moedigde me aan om deel te nemen aan 40 dagen zonder vlees. Een nieuwe wereld opende zich. Nu eten we regelmatig vegetarisch.

Koken is een treffende metafoor voor mijn werk. Als hr-manager ad interim kom ik bij verschillende klanten met uiteenlopende doelen zoals changemanagement of een tijdelijke crisis omdat iemand vertrok. Net zoals bij de creatie van een nieuw gerecht, maak ik er het beste van met de aanwezige middelen. Ik leer overal bij, door goed te luisteren en gewoon te doen. Net zoals je een maaltijd niet altijd kookt volgens het boekje, maar improviseert met structuren, kruiden en de overblijvende ingrediënten in je koelkast.

De diversiteit aan smaken intrigeert me. Daarom daagt de internationale keuken me uit. Een professioneel hr-project met sporadische aanwezigheid in het buitenland, daar droom ik nog van. Af en toe werken over de grens zou leuk zijn, maar alleen als ik toegevoegde waarde oplever. Kwaliteit in koken en werk blijft een stokpaardje.

Ik ben kritisch en veeleisend voor mezelf. In samenwerking met leiders die mij uitdagen en inspireren, tracht ik mezelf te overtreffen. Peter s’Jongers en Lou Van Beirendonck zijn levende voorbeelden. Het juiste leiderschap brengt mij in een hogere versnelling. In de ideale organisatie geraakt iedereen in de flow. Naast een kookboek lees ik ook sciencefiction. Het is fascinerend om in je verbeelding de verre toekomst te zien. Een visionaire ceo is bij wijze van spreken een sciencefictionschrijver.

Wanneer ik een team leid, laat ik mijn medewerkers inzien wat we al hebben waargemaakt, zelfs al liep het soms stroef. Ik doe hen niet alleen vooruitkijken, maar ook stilstaan en een blik werpen op de route die we hebben afgelegd. Daar mogen ze fier op zijn. Zo blijven we streven naar de utopische organisatie, eentje waar de hr-afdeling zichzelf overbodig maakt omdat alle menselijke vaardigheden zijn ingebed in het lijnmanagement.