Roeland Depreitere Roeland Depreitere, Hr-directeur Universitair Psychiatrisch Centrum Duffel, vzw Emmaüs
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Wouter Van Vaerenberg

Dieper kijken onder de oppervlakte

1 oktober 2020
Sommelier is net zoals hr een metier met respect als rode draad
Als je een schip wil bouwen, roep mensen dan niet bij elkaar om ze te bevelen en te vertellen waar het hout te halen, maar doe ze verlangen naar de zee. Die prachtige quote van de Franse schrijver Antoine de Saint-Exupéry, daar worstel ik altijd mee. Want enerzijds geloof ik sterk in intrinsieke motivatie. Mensen enthousiasmeren zodat hun talent bovendrijft. Dat is een kernopdracht van hr.

Als je een schip wil bouwen, roep mensen dan niet bij elkaar om ze te bevelen en te vertellen waar het hout te halen, maar doe ze verlangen naar de zee. Die prachtige quote van de Franse schrijver Antoine de Saint-Exupéry, daar worstel ik altijd mee. Want enerzijds geloof ik sterk in intrinsieke motivatie. Mensen enthousiasmeren zodat hun talent bovendrijft. Dat is een kernopdracht van hr.

Maar het is geen vrijgeleide voor chaos. Een efficiënte organisatiestructuur neerzetten, dat is de tweede opdracht van hr. Mijn team zet projecten op waardoor medewerkers energie vinden in hun job. Maar ze pakken ook een praktisch proces zoals verloning kordaat aan. Dat is een evenwichtige combinatie. Het is een balans die rust geeft. Hr is niet zweverig en toch kan je je in dit vak uitleven.

Experimenteren doen mijn medewerkers met de expertise die in dit huis rijkelijk aanwezig is. Ze zetten bijvoorbeeld acties op rond burn-outpreventie en werken op thema’s zoals beweging, slaap en veerkracht. Ik hou ook van dingen te organiseren, te zoeken, vallen en op te staan. Op reis in Italië en Frankrijk observeerde ik de passie van lokale wijnbouwers en -kenners. Het werkt aanstekelijk. Na vier jaar avondopleiding mag ik mezelf sommelier noemen.

Ik ontwikkelde zelfs een online tool om de juiste wijn te kiezen op basis van iemands persoonlijkheid. Aan de hand van een korte vragenlijst suggereert de tool de best passende wijn, gaande van kruidig wit tot stevig rood. Handig wanneer je een geschikt cadeau zoekt voor een vriend of familielid.

Een goede wijn bij het juiste gerecht uitkiezen: dat is het liefste wat ik doe. De sleutel tot succes? Dat is kennis. En veel proeven. Naar subtiliteit zoeken. Zoals in een gerecht een genuanceerde smaak detecteren die perfect harmoniseert met de wijn.

In een team zoek je naar dezelfde complementariteit: een toptalent kan in een groep terechtkomen waar zijn kwaliteit niet tot zijn recht komt. Of een doorsnee medewerker die excelleert, net omdat hij juist omringd is. Je zoekt naar de optimale context.

Sommelier is net zoals hr een metier met respect als rode draad. Wij tonen hier in het centrum respect voor de patiënt en de medewerker. Een sommelier doet dat voor de wijnrank en de druif. Je toont liefde voor het product en bent bereid om dieper te kijken onder de oppervlakte: proeven en doorgronden. Wijn drink je niet zoals een snelle dorstlesser. Je wordt de geur gewaar, de tranen, de smaak. Zo kijk ik ook op een holistische manier naar de mens. Een patiënt is meer dan zijn ziektebeeld. Een medewerker evalueer je met respect voor de mens achter de functie.