Privacyverklaring

Primeur voor Vlaanderen: opleiding financieel ambtenaar

22 januari 2024
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Ernest Ojeh via Unsplash

Omdat financieel ambtenaar een knelpuntberoep is, starten de stad Antwerpen en Karel de Grote Hogeschool vanaf 23 januari een postgraduaatopleiding Public Finance Management.

Lokale overheden kampen met een serieus tekort aan financieel onderlegde medewerkers. Zo ook de stad Antwerpen, die bij de Karel de Grote Hogeschool (KdG) aanklopte, op zoek naar een opleiding op maat. Daarom start de hogeschool een nieuw postgraduaat Public Finance Management, specifiek gericht op deze profielen. In vijftien weken worden de studenten klaargestoomd tot experten in overheidsfinanciën. De eerste studenten starten op dinsdag 23 januari met deze opleiding, die uniek is in Vlaanderen.

Voor financiële vacatures moeten gemeentebesturen vaak meerdere selectierondes organiseren. De opkomst van kandidaten ligt erg laag. Lokale besturen doen dan ook vaak een beroep op consultants voor uiteenlopende ondersteunende taken, gaande van doorlichtingen, over veranderingsprocessen, tot boekhouden. Dat blijkt uit een rondvraag van de stad Antwerpen.

Jobaanbiedingen: vier tot vijf maanden online

Ook de stad Antwerpen zelf ondervindt aan den lijve hoe moeilijk het is om financiële profielen aan te trekken. Gemiddeld staan vacatures voor financiële medewerkers er liefst vier tot vijf maanden online. Als oplossing voor deze problematiek slaan de stad en KdG nu de handen in elkaar. Ze organiseren een nieuwe opleiding tot financieel ambtenaar. De postgraduaatopleiding Public Finance Management is de enige opleiding in Vlaanderen voor dit specifieke knelpuntberoep.

Brede kennis, realistische cases

“De Vlaamse steden en gemeenten hebben vandaag veel nood aan sterke experten die helemaal mee zijn met de ingewikkelde materie van de overheidsfinanciën. Financiële experten vinden niet snel de weg naar de openbare sector. We zijn dan ook trots dat KdG, als eerste onderwijsinstelling, een opleiding inricht specifiek voor financiële ambtenaren, een onderbelicht knelpuntberoep. We zetten in het postgraduaat in op een brede financiële kennis en praktische, realistische cases. Hierdoor hebben afgestudeerden een streepje voor als ze solliciteren bij een lokale overheid”, zegt Lien Vandermarliere, opleidingsondersteuner KdG.

Voor ambtenaren of werknemers uit het bedrijfsleven

Studenten krijgen vijftien weken lang avondles over de ins en outs van financiën bij lokale overheden. De opleiding richt zich zowel op ambtenaren die zich willen verdiepen in de financiële wereld als op werknemers uit het bedrijfsleven die een nieuwe uitdaging zoeken in de openbare sector. Het team van docenten bestaat uit medewerkers van KdG en doorwinterde professionals van de stad Antwerpen. De eerste studenten gaan van start op dinsdag 23 januari.