Privacyverklaring

Student op sleeptouw: Alexia Barreca

3 mei 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Alexia Barreca by Yves Schepers

Alexia Barreca studeert Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de VUB. Ze loopt stage bij SD Worx. “Na een project in well-being was het tijd om de wereld van learning & development te ontdekken.”

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

Ik voelde me nog niet klaar voor de arbeidsmarkt na mijn opleiding tot bachelor Toepaste Psychologie. Een masterdiploma is de ambitie. Klinische Psychologie blijft hard aan me plakken. En dus opteerde ik voor Arbeids- en Organisatiepsychologie. Waarschuwing voor studenten die dit pad willen volgen: let op voor het vak statistiek. Het is pittige materie en voor velen een struikelbok. Voor mijn thesis zal ik onderzoek doen naar de re-integratie van burn-outpatiënten op het werk. Ik deed al een stage in het domein van welzijn op het werk bij IDEWE. Nu plan ik voor mijn onderzoek interviews met bedrijfsartsen.

Wat voor stage doe je bij SD Worx?

Ik draai mee in het team van learning & development-professionals. Ik sta mee in voor de administratieve ondersteuning van het team. Dat biedt me een leerrijk zicht op L&D achter de schermen. En daarnaast werken we aan het zogenoemde BrainBalance-project. Dat is een intern, hybride leermodel voor de medewerkers van SD Worx. Het is gebaseerd op ‘The Healthy Mind Platter’, een ‘mentaal dieet’ voor optimaal neurocognitief functioneren en welzijn, ontwikkeld door professor Steven Poelmans. BrainBalance gaat verder dan louter e-learnings. We werken gedurende de volledige employee journeyop een tiental dimensies, zoals slaapkwaliteit, fysieke conditie, focus en deconnectie. We stimuleren de interactiviteit, zowel via break-outsessies als toegankelijke dashboards. Ik werk inhoudelijk en creatief mee en verzorg enkele administratieve processen.

Hoe heb je het verschil tussen theorie en praktijk ervaren?

Ik ben blij dat de wetenschappelijke modellen die ik aan de universiteit heb leren kennen, ook in de praktijk van het bedrijfsleven een volwaardige plek hebben. Ik denk bijvoorbeeld aan de nine box grid in een prestatiemanagementcyclus en het belang van een kwalitatieve onboarding. In het domein van psychosociaal welzijn en re-integratie ondervind ik de concrete toepassing van de wetgeving op de hr-processen. Daarnaast ontwikkel ik in het praktijkveld mijn communicatieve vaardigheden, zeker in een formele overlegstructuur. Op administratief en creatief vlak heb ik voor het eerst geëxperimenteerd met artificiële intelligentie voor de creatie van de e-learningsessies.

Wat voor eerste job hoop je te vinden?

Ik ben geneigd om de richting in te slaan van welzijn in bedrijven, bij voorkeur in een grote organisatie waar ik kan blijven groeien en leren. Ik overweeg ook bij SD Worx te blijven. Ik voel hier veel vertrouwen, er is vernieuwing en verandering en de organisatie investeert in technologie. Ik heb ook een uitstekende band met mijn stagebegeleider Eric Junes. Opleidingen geven, een-op-eengesprekken voeren met medewerkers: dat zijn energiegevers. In een internationale context zou ik bovendien het Engels verder kunnen gebruiken.