Zorgverleners met nachtdienst vatbaarder voor griep- en luchtwegenklachten

28 september 2020
Tekst
Jo Cobbaut
Zorgverleners met nachtdienst vatbaarder voor griep- en luchtwegenklachten

Zorgverleners die regelmatig nachtdiensten draaien, lopen meer risico op griep- en luchtwegklachten dan hun collega’s die alleen overdag werken. Een gedeeltelijke verklaring is een als slechter ervaren slaapkwaliteit van nachtwerkers.

Dat concludeert RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu -onderzoeker Bette Loef in haar proefschrift over de invloed van nachtwerk op de gezondheid, leefstijl, en afweer van zorgverleners.

In de gezondheidszorg werken veel mensen afwisselend dag-, avond-, en nachtdiensten. Het werken in ploegendienst, en vooral als sprake is van nachtwerk, kan leiden tot schadelijke gezondheidseffecten. Eerder onderzoek van Bette Loef laat zien dat zorgverleners die minimaal één keer per maand nachtdiensten draaien, 20 procent meer kans op griep- en luchtwegklachten hebben dan personeel dat alleen dagdiensten draait.

Leefstijl en afweer

Bette Loef bekeek ook of de leefstijl en afweer van nachtwerkers anders waren dan die van dagwerkers. Hieruit bleek dat de slechtere ervaren slaapkwaliteit van nachtwerkers een deel van hun verhoogde risico op griep- en luchtwegklachten kon verklaren.

Voor de andere leefstijlgedragingen zag Loef dat nachtwerkers over het algemeen een vergelijkbare slaapduur, beweegpatroon in de vrije tijd en eetfrequentie hebben als dagwerkers. Het verbeteren van de ervaren slaapkwaliteit kan volgens de promovenda een nuttig aanknopingspunt zijn voor toekomstig interventieonderzoek.

Voor haar onderzoek, een samenwerking tussen RIVM en Amsterdam UMC Universitair Medisch Centrum , volgde Bette Loef 600 zorgverleners, werkzaam binnen verschillende ziekenhuizen in Nederland. Dat deed ze een half jaar lang tijdens het griepseizoen met een speciaal ontwikkelde smartphone app. In deze app konden de zorgverleners dagelijks aangeven of ze griep- of luchtwegklachten hadden. De app identificeerde vervolgens episodes van dergelijke klachten.

Bron: RIVM.nl