Privacyverklaring

Zonder vertrouwen geen samenwerking

1 juni 2019
Tekst
Patrick Verhoest

HR als hartslag van vertrouwen en betrouwbaarheid: dat is de veelbelovende titel van de keynote waarmee Banu Golesorkhi de Vlerick HR Day 2019 aftrapt.

Banu Golesorkhi is research director bij Pharos International. Ze doceert onder andere bij Vlerick en aan de Stockholm School of Economics Executive Education. Voor de workshop waarmee ze de Vlerick HR Day opent, wil ze de wijsheid delen die ze de voorbije twintig jaar opbouwde over vertrouwen en betrouwbaarheid.

Soft skill?
Ze zal eerst met de zaal op zoek gaan naar de betekenis van vertrouwen. “Het is universeel belangrijk, maar tegelijk is het een moeilijk te bereiken en te onderhouden toestand. Vertrouwen is gekend als een soft skill terwijl onderzoek aantoont dat er niets soft is aan het gegeven. Toch kan niets van wat iemand in een bedrijf onderneemt, slagen als er geen vertrouwen mee gepaard gaat. Elke vorm van samenwerking veronderstelt vertrouwen. We kunnen dat moeilijk meten, ook al gebeurt er sinds 1995 veel onderzoek rond het begrip. Het is belangrijk te weten wat het is, hoe het ontstaat en vooral hoe je het kan herstellen als het verloren gaat.”

Voorbeelden
In haar workshop gaat Banu Golesorkhi op zoek naar voorbeelden van vertrouwen, waarbij ze aantoont dat het een vaak misbruikt onderwerp is. “Ik wil aan de HR-professionals in de zaal een aantal ideeën, bedenkingen en praktische suggesties meegeven die op onderzoek gebaseerd zijn. HR-professionals moeten het model worden voor de organisatie door zelf, in hun afdeling, het niveau van vertrouwen te verhogen. Hun geloofwaardigheid zal erdoor toenemen. Ze moeten het voorbeeld van vertrouwen en betrouwbaarheid zijn binnen de organisatie.”

Zinvol werk
Samen met hen zal ze nadien over de echte impact van vertrouwen spreken en aangeven wat trust allemaal kan veranderen. “Als we onze baas vertrouwen, zijn we meer gemotiveerd en willen we verder gaan om goede resultaten te behalen. We willen ook in die organisatie blijven werken. Wanneer we onze ondergeschikten vertrouwen, controleren we ze minder en geven hen meer zinvol werk. We luisteren beter en zijn bereid van mening te veranderen als we hen geloven. Als we onze organisatie vertrouwen, krijgen we het gevoel in een eerlijke omgeving te werken, die past bij onze waarden. Waar medewerkers lang blijven werken, is er vertrouwen in de chef, de baas en het bedrijf. Wanneer we onze collega’s in het team vertrouwen, zijn we bereid meer samen te werken en onze kennis en ideeën te delen.”

Psychologische veiligheid
Daarna focust Banu Golesorkhi op het begrip psychological safety. “Psychologische veiligheid in een team ontstaat pas als er vertrouwen is. Medewerkers durven zichzelf zijn en hun mening verkondigen. Zoniet is er de angst vernederd en niet geloofd te worden. Ik zal toelichten hoe ze een cultuur van veiligheid in de organisatie brengen als voorwaarde voor vertrouwen en respect. Nadien spreek ik nog over het opbouwen van vertrouwen in transacties. We moeten geloofwaardig zijn in de ogen van de andere. Dat is heel belangrijk. Het bepaalt of we ons bij anderen kwetsbaar durven opstellen en de controle durven verliezen in de samenwerking.”