Privacyverklaring

Ziekteverzuim eist zijn tol

20 mei 2019
Tekst
Partner Content

Het middellang ziekteverzuim - ziekteperiodes met een duur tussen 1 maand en 1 jaar - is opnieuw toegenomen in 2018. De voorbije vier jaar zien we zelfs een stijging van 12,68 %. Deze stijgende trend is best verontrustend. Als antwoord werd de re-integratiewet in 2016 in het leven geroepen. Het doel van de re-integratiewet is om werknemers sneller terug aan het werk te krijgen na ziekte. Maar deze wet lijkt er dus niet in te slagen om het ziekteverzuim terug te dringen.

Re-integratiewet om ziekteverzuim halt toe te roepen

In 2016 besliste de regering om de re-integratiewet op poten te zetten om de terugkeer van arbeidsongeschikte werknemers naar de werkvloer te bevorderen. Maar deze maatregel heeft geen zichtbare impact gehad op het ziekteverzuim. Het middellange ziekteverzuim, waar de re-integratie voornamelijk voor bedoeld is, is de laatste vijf jaar systematisch blijven toenemen. Sterker zelfs, de stijging van 7% tussen 2017 en 2018 is eigenlijk heel hoog.

Mist de re-integratiewet dan zijn doel? Niet noodzakelijk. Re-integratie op zich is bespreekbaar geworden en er is sensibilisering rond het thema. Er is wel ruimte voor verbetering. Volgens de wetgeving moet de formele re-integratieprocedure pas na 4 maanden ziekte starten. Dat is niet goed, want dan verlies je contact met je medewerker. Je geeft best vanaf dag één de nodige aandacht aan je zieke medewerker. Zo toon je betrokkenheid en is de stap om terug te keren naar de werkvloer minder groot.

Grote ondernemingen ondervinden meer impact

Hoe kleiner de onderneming, hoe beter het bedrijf ziekteverzuim onder controle heeft. In de grootste bedrijven kan de impact zelfs dubbel zo groot zijn als in de kleinere. Het lijkt dus dat kleine(re) ondernemingen er veel beter in slagen om hun medewerkers gezond te houden. Het verschil kan liggen aan de afstand tussen de werkgever en werknemer, die korter is bij een kleine onderneming. De sociale druk kan ook een rol spelen. In kleine bedrijven is die sociale druk vaak wat groter. Misschien kunnen de hr-managers van grote bedrijven nog wat van de kleine bedrijven leren?

Ziekteverzuim voorkomen

Natuurlijk is het altijd beter om te voorkomen dan te genezen. Als werkgever heb je er baat bij om ziekteverzuim preventief te benaderen. Zorg dat jouw medewerker zich thuis voelt op de werkvloer. Investeer in hem of haar, communiceer in heldere taal en stimuleer betrokkenheid. Je zal ondervinden dat een geëngageerde medewerker minder snel afwezig is.

Krijg je medewerker weer sterk aan het werk! Laat je inspireren tijdens het leerevent van Acerta over ziekteverzuim en re-integratie.