Privacyverklaring

Zes op tien bedrijven willen vaccineren op de werkvloer

11 februari 2021
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Shutterstock

Zes op de tien Vlaamse bedrijven met meer dan 50 werknemers is bereid om zijn werknemers in het bedrijf zelf te laten vaccineren. Voka roept op om daar op in te gaan. Het Vlaams netwerk van ondernemingen pleit ook voor een vaccinpaspoort.

Dat blijkt uit een bevraging van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen. Deze ondernemingen kunnen hiervoor hun eigen medische dienst inschakelen of werken met een externe bedrijfsgeneeskundige dienst. De medische diensten hebben ervaring met het toedienen van vaccins in het kader van de jaarlijkse griepvaccinatie.

Afwezigheden beperken

Voka hoopt dat de overheden en de taskforce vaccinatie ingaan op het aanbod van de bedrijven om mee te helpen bij de vaccinatie. Na de kwetsbare personen en zorgberoepen moet de rest van de beroepsbevolking zo snel als mogelijk gevaccineerd worden. Dat is cruciaal om leven en werken te normaliseren. De volgende fase van de vaccinatiestrategie wordt momenteel uitgewerkt. Voka dringt erop aan dat ook de bedrijven die dit kunnen en wensen, een maximale rol krijgen in de vaccinatie van hun medewerkers.

“Vaccineren op het werk kan helpen om zo snel mogelijk zoveel mogelijk mensen te vaccineren. Op die manier blijft ook de afwezigheid van de werkplek tot een minimum beperkt”, zo stelt Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Bij bedrijven vanaf 50 werknemers is 61% bereid om te vaccineren in het bedrijf zelf. Bij bedrijven met meer dan 1000 werknemers is 72% daartoe bereid. Bij bedrijven met 10 tot 50 werknemers blijken nog steeds 46% bereid om te vaccineren in de eigen onderneming. De Voka-enquête werd op begin deze week afgenomen bij bijna 1.000 ondernemingen.

Vaccinpaspoort

Vlaanderen staat sterk op exportvlak:  onze economische activiteit is exportgerelateerd en één op de drie jobs is rechtstreeks afhankelijk van de export. Een normalisering van buitenlandse reizen binnen Europa is dan ook van cruciaal belang. Voka pleit ervoor om een digitaal vaccinpaspoort in te voeren. Zo’n vaccinpaspoort moet toelaten dat gevaccineerden landsgrenzen kunnen oversteken zonder de enorme rompslomp van negatieve test- en quarantaineverplichtingen.

“We zien dat de Scandinavische landen al volop bezig zijn om afspraken te maken over een vaccinpaspoort. Als exportgevoelige economie mag ons land niet achterblijven. Vlotte zakenreizen zijn belangrijk in de relance. Daarom moet de Europese Unie werk maken van een vaccinpaspoort.”, besluit Hans Maertens.

De testingcapaciteit verder opschroeven blijft essentieel opdat werknemers van internationaal actieve bedrijven snel en gemakkelijk getest kunnen worden. Het resultaat van de tests zou aan het vaccinpaspoort gekoppeld moeten worden.