Winstpremie en collectieve loonbonus steeds populairder

24 september 2020
Tekst
Jo Cobbaut
Winstpremie en collectieve loonbonus steeds populairder

Het ziet er naar uit dat de winstpremie en de collectieve loonbonus (cao 90 bonus) hun opmars verder zetten. Midden 2020 geven al drie keer meer werkgevers een winstpremie dan in 2018. Minimum 20.000 werknemers genieten dit jaar van deze fiscaalvriendelijke bonus.

Vooral de kleinste organisaties hanteren deze variabele verloning, zo blijkt uit halfjaarcijfers van hr-dienstenverlener SD Worx. Midden 2020 is het aantal werkgevers dat een winstpremie geeft, een drievoud van midden 2018. Minimum 20.000 werknemers genieten dit jaar van deze fiscaalvriendelijke bonus. Vergeleken met de eerste jaarhelft van 2019 is er een stijging van 43% in aantal werknemers.

Cao 90

Ook de cao 90 loonbonus (die 10 jaar langer bestaat, met zes keer zoveel werknemers en bijna een tienvoud van betrokken werknemers), heeft nog groeipotentieel: in vergelijking met de eerste helft van 2019 steeg het aantal werkgevers in 2020 opnieuw met 2%; de werknemers die ervan genieten met 3%.

“Het is een manier om zich te onderscheiden van andere werkgevers. Het is nog maar een minderheid van 3% die deze innovatieve instrumenten gebruikt om werknemers variabel te verlonen”, stelt Annelies Rottiers, Manager Consultancy KMO bij SD Worx.

Uitgekeerde bedragen

Annelies Rottiers merkt ook dat het uitgekeerde bedrag niet per se stijgt: het is stabiel bij de cao 90 loonbonus, maar de winstpremiebedragen liggen in 2020 wel lager (vooral in juni); ook in 2020 zijn ze het hoogst bij de kleinste bedrijven (< 20 werknemers). “Het is een ideaal instrument voor elke kmo om alle medewerkers te betrekken bij de bedrijfsdoelstellingen en extra te belonen voor de groei die ze samen realiseren.”

Het gemiddelde bedrag in deze eerste jaarhelft ligt op € 1420 voor de winstpremie (mediaan € 395) en op € 871 voor cao 90 bonus (mediaan € 509). In de eerste jaarhelft van 2019 kwam dit nog op € 2131 voor de winstpremie (mediaan € 858) en op € 873 voor cao 90 bonus (mediaan € 528).

Wat als corona spelbreker wordt

Deze uitbetalingen gebeuren op basis van de resultaten van het voorbije jaar. De winsten en de bonusplannen van dit jaar staan mogelijk onder druk. “Maar werkgevers kunnen nog tot dit najaar beslissen of er ruimte is om een nieuw bonusplan in te dienen met aangepaste doelstellingenplan”, zo suggereert Michael Van Looveren van  SD Worx. Al moet het steeds gaan om doelstellingen die nog onzeker zijn.

Maar werkgevers die het jaar positief zien of hun werknemers extra wensen te motiveren, kunnen een nieuw bonusplan indienen voor een andere referteperiode van minimum 3 maanden. “Je kan bijvoorbeeld nog een bonusplan indienen over het laatste kwartaal 2020, dan heb je nog tijd tot 31 oktober 2020 om je plan bij de FOD neer te leggen.”

Kleinste organisaties vinden het snelst hun weg

Het zijn vooral de werkgevers met minder dan 50 werknemers die een van beide maatregelen inzetten om hun medewerkers te belonen voor hun inzet. Meer dan 80% van alle winstpremies gebeuren in organisaties tot 50 werknemers; de cao 90 bonus zit iets meer verspreid, maar ook de helft (52%) situeert zich bij de kleinste organisaties.

Ook organisaties met 50-250 medewerkers vinden hun weg ernaartoe: zij maken veertig procent uit (of 39%) van alle werkgevers met een collectief voordeel.

Annelies Rottiers: “De winstpremie geldt voor iedereen of voor niemand. Daarom is het gemakkelijker voor een kleine organisatie om vrijgevig te zijn bij een winstgevend jaar.”