Privacyverklaring

Wij wensen u een voorspoedige reis richting nirwana

1 februari 2021
Tekst
Jo Cobbaut

Mogen we 2020 weldra wegzetten als één groot sociaal experiment? En wat concluderen we dan voor 2021? Peter Rabaey trekt al minstens één conclusie: resultaat en aard van het kantoorwerk dicteren voortaan waar en wanneer dat gebeurt, niet omgekeerd. En wat hij denkt, doet ertoe, want hij spreekt nu eenmaal voor een centrale hr-partner die 29.000 ambtenaren bedient.

Maar ook andere grote en trendsettende werkgevers, zoals de sectorgenoten Proximus en Telenet, kiezen die piste. Ze herschikken zelfs al hun vastgoed. Nochtans is de oppositie tegen werken op afstand verre van verstomd. Wat met al die kreten over hoe het werken op afstand weegt op het welzijn? En op de creativiteit, het gemeenschapsgevoel, de innovatie, de betrokkenheid… Een recente enquête door de Economic Risk Management Group leert dat een meerderheid van de Belgische ondernemers voor een negatief effect vreest op de productiviteit.

In dit magazine drijven we de discussie op de spits met onze artikels over asynchroon werken (vanaf pagina 14). Talent dat het moet hebben van creativiteit of denkwerk, kun je maar beter laten werken wanneer ze dat het beste doen. Om het even waar ter wereld. Zo komen ze het best in een flow. De believers wijzen naar Automattic, het bedrijf achter WordPress. Die organisatie telt ruim duizend medewerkers in vijfenzeventig landen en die werken grotendeels online en zonder centraal kantoor. En bijgevolg werken ze ook grotendeels asynchroon. Matt Mullenweg, de stichter van Automattic, gelooft dat dat cruciaal is in zijn succes. Waar asynchroon werken op afstand mislukt, doen ze het daar wel goed?

Maar wat is goed? Cruciaal is alvast de optimale mix van synchroon en asynchroon. Ik citeer hier graag Sofie Willox, die voor HRmagazine het verschil formuleerde tussen synchroon en asynchroon leren. “Diep nadenken is als leren: het vraagt een mentale inspanning waarbij we nieuwe inzichten integreren met wat we al kennen. We leggen een extra stukje aan onze mentale puzzel. Nieuwe informatie een plek geven, vraagt tijd en hersencapaciteit.” Plaats en tijdsonafhankelijk werken biedt medewerkers de tijd en de omstandigheden die ze nodig hebben daarvoor. Want die zijn voor elk individu nog net iets anders.

Maar natuurlijk heeft ook synchroon werken voordelen. Wie vast komt te zitten in een kwestie kan aanwezige collega’s om hulp vragen of ziet toevallig oplossingen die anderen toepassen om zich heen (ja, misschien aan de spreekwoordelijke waterkoeler). Of hij/zij geniet van een positieve ambiance en laadt zich mentaal op. De hele tijd asynchroon werken kan ook al snel leiden tot sociale isolatie.

“Bezin en… blend!” zo schreef Sofie (www.hrmagazine.be). En creëer een werkcultuur waarin beide werkvormen op hun sterkst tot uiting komen. Organiseer bijvoorbeeld vergaderingen met enkel de relevante teamleden die optimaal voorbereid komen. Bijvoorbeeld omdat iedereen op voorhand een bondig geschreven document bestudeert dat goed gestructureerd en kristalhelder de kern van het vergaderthema scherpstelt. Dan kan de synchrone discussie starten en rendabel zijn.

Zo schuift u op richting het nirwana van het asynchrone werk. Wij wensen u alvast een voorspoedige reis richting uw persoonlijk nirwana.