Privacyverklaring

Werktijdregistratie: thuis is thuis, de mentale knop mag af

2 september 2020
Tekst
Jo Cobbaut

Colruyt Group kreeg heel wat aandacht tijdens de lockdown door de manier waarop ze medewerkers lieten bijspringen in de winkels. De crisis stelde misschien ook het principe in vraag rond telewerk. Dat was voor de coronacrisis nauwelijks mogelijk bij Colruyt Group, daarna noodgedwongen wel. Wat brengt de toekomst?

Liesbeth Sabbe, directeur Mens & Organisatie, houdt nog een slag om de arm. “Twee derde van onze medewerkers is actief in een functie die locatiegebonden is, zoals in een distributiecentrum of in een voedingswinkel. Momenteel (mei 2020, nvdr) werken zo’n 3.500 mensen thuis. Ik ben ontzettend trots op de collega’s die deze operatie op een korte tijd hebben georganiseerd. De laptops en de netwerkverbindingen functioneren goed. Of het een blijvende keuze is in de toekomst, moeten we nog overleggen en bepalen.”

Liesbeth Sabbe was wat bezorgd over medewerkers die continu thuiswerken. Zeker in combinatie met de opvang en het onderwijs van kinderen is het puzzelen. Colruyt bleef aandachtig en deed steekproeven bij medewerkers en leidinggevenden: “Hoe loopt het? Waar bots je tegenaan? We verzamelen ook praktische feedback over digitale tools, werkmiddelen en de manier van samenwerken op afstand. Van leidinggevenden verwachten we dat ze frequent contact hebben met de leden van hun team. Dat wordt geapprecieerd.”

De mentale knop

Colruyt houdt ook nog vast aan de registratie van werktijd. Bij de telewerkers gebeurt die niet, zo zegt Liesbeth Sabbe. Die moesten in de eerste plaats een balans vinden om de combinatie van werken en kinderopvang te organiseren. Maar achter de registratie van werktijd op kantoor zit niet zozeer de nood aan controle. “Ze vertrekt van het principe dat wanneer medewerkers thuiskomen, ze ook echt thuis mogen zijn, zonder nog te werken voor hun job. Je kunt thuis de mentale knop uitzetten. We moeten nu bekijken hoe we dat principe respecteren wanneer iemand toch aan telewerk doet.

Een van de redenen waarom nieuwkomers voor Colruyt Group kiezen, is het evenwicht tussen werk en privé. Je hoeft niet te presteren in de late avonduren noch op zon- en feestdagen. Er is een gezonde werkcultuur. Ook in deze covid-19-crisis willen we dat engagement naar hen nakomen. Mentaal de focus verschuiven tussen werk en privé door ’s morgens in te checken en ’s avonds tijdig uit: dat is een symboliek die we willen behouden.”

(dit is een bewerkt fragment uit een breed interview met Liesbeth Sabbe in HRmagazine van juni)