Privacyverklaring

Werkgevers minstens even tevreden als werknemers over meer telewerk

8 juni 2020
Tekst
Jo Cobbaut

Ruim zes op de tien werkgevers kijken nu positiever naar telewerk dan voor de coronacrisis. Ruim de helft van de bevraagde eigenaars en meer dan driekwart van de andere leidinggevenden zijn gewonnen voor meer thuiswerk.

Eerder vroegen arbeidseconomen van de UGent aan een representatief panel van Vlaamse werknemers welke impact zij verwachten van de coronacrisis voor hun carrière. Daaruit bleek enorme tevredenheid met (verhoogd) telewerk. Hetzelfde team bevroeg nu werkgevers naar hun ervaring met telewerk. Bovendien peilden ze bij eerder bevraagde werknemers opnieuw hoe hun kijk op telewerk evolueerde.

Werkgevers nog positiever dan werknemers

De bevraagde werkgevers blijken telewerk over het algemeen nog positiever in te schatten dan de eerder bevraagde werknemers, zo schrijven Stijn Baert en de andere onderzoekers. Zo denken bijna zes op de tien werkgevers dat hun medewerkers door telewerk efficiënter zijn. Een meerderheid meent ook dat hun werknemers zich door telewerk beter kunnen concentreren.

Meer dan zes op de tien werkgevers kijken nu positiever naar telewerk dan voor de crisis. De helft van de bevraagde eigenaars en meer dan driekwart van de andere leidinggevenden zijn gewonnen voor meer thuiswerk. "Deze bevindingen gaan in tegen het gevoel bij sommigen dat vooral werknemers hier structureel meer vragende partij voor zijn, wat ook blijkt uit het feit dat telewerk vaak wordt voorgesteld als een extralegaal voordeel voor werknemers”, bedenkt Stijn Baert. “Deze enquête lijkt dan ook een eerste indicatie dat telewerk echt weleens een blijvertje zou kunnen zijn."

Retentiemiddel

De werkgevers vinden telewerk bovendien interessant vanuit bedrijfseconomisch perspectief.

  • acht op de tien zien het als een mogelijkheid om goed personeel te kunnen houden;
  • acht op de tien zien een positief effect op het aantrekken van nieuwe goede krachten;
  • zeven op de tien zien er een mogelijkheid in om ziekteverzuim te reduceren.

Meer dan twee derden geven aan dat er technologische en technische aanpassingen zijn gebeurd in het bedrijf. Van degenen die aanpassingen deden, stippen zeven op de tien aan dat dit verdere beslissingen over telewerk zal beïnvloeden.

"De grote groep Vlaamse werkgevers die denkt dat telewerk goed is voor de efficiëntie van werknemers is uitgesprokener dan in eerdere bevragingen in het buitenland werd gevonden”, stelt doctoraal onderzoeker Eline Moens vast. “Daar gaven werkgevers vaak aan dat zij een verlies in productiviteit verwachtten."

Nuances

Tegelijk is er bij werkgevers een zekere vrees voor mindere professionele ontwikkeling en lagere promotiekansen wanneer hun werknemers hevig telewerken. Een derde vreest dat hun professionele ontwikkeling kan lijden onder telewerk. Toch is deze gepercipieerde keerzijde bij de werkgevers minder prominent dan bij het eerdere panel aan werknemers.

Eigenaars zijn wel wat negatiever dan (andere) leidinggevenden, aldus doctoraal onderzoeker Philippe Sterkens (UGent): “Aangezien de onderneming met hun centen aan de slag gaat, is telewerk als afwijking van het 'normale op kantoor' voor hen mogelijk een spannender risico, waarvan ze de uitkomst mogelijk nog niet helemaal zien."

Geven en nemen

Meer dan de helft van alle bevraagde werkgevers en ongeveer driekwart van alle andere bevraagde leidinggevenden denken dat werknemers zich zelf ook flexibeler gaan opstellen door telewerk. Ze zien het als ‘geven en nemen’. “Dit laatste wordt in de literatuur vaak gezien als een onderdeel van het psychologisch contract tussen werkgever en de werknemer: tegenover de gunst die de werkgever verleent door meer aandacht te hebben voor het welzijn van de werknemer, hoopt de werkgever in ruil ook iets terug te krijgen zoals bijvoorbeeld meer flexibiliteit”, vermoedt doctoraal onderzoeker Louis Lippens (UGent)

Aanvankelijk enthousiasme slijt... niet

Uit een opvolging van de eerder bevraagde werknemers, lijkt hun kijk op telewerk en digitaal vergaderen alleen maar positiever geworden in vergelijking met de start van de coronacrisis. Bij zij die zowel in maart als in mei bevraagd werden, keek in maart 52% positiever naar digitaal vergaderen dan voor de coronacrisis, terwijl dit in mei 66% is. Van zij die bij beide bevragingen meer van thuis uit werkten, was in maart zeven op de tien daar tevreden mee, in mei acht op de tien.

"Er lijkt dus helemaal geen sprake van een honeymooneffect. Ook nu het nieuwe eraf is, blijft men globaal heel tevreden met het verhoogde telewerk”, stelt Stijn Baert. “In vergelijking met maart, schat men nu het percentage van het werk dat van thuis uit zou kunnen, hoger in."

Ouderen nu ook positiever

Wel speelt enigszins de wet van de afnemende voorsprong. Groepen die zich bij de eerdere enquête uitgesprokener tevreden toonden, gaan nu vaak minder vooruit in hun appreciatie. Zo waren hoogopgeleiden bij de eerste enquête al (meer) overtuigd dat digitaal vergaderen definitief zou doorbreken in ons land. Lageropgeleiden zijn de afgelopen maanden ook meer overtuigd geraakt.

Oudere werknemers gaven in maart vaker aan dat zij het combineren van allerlei communicatiemiddelen door het verhoogde telewerk lastig vonden. Hun problemen in deze namen de afgelopen twee maanden evenwel sneller af dan die bij jongeren. Mogelijk was er sprake van een langere leercurve bij ouderen.

Ook gezinnen met kinderen positiever

Gunstige evoluties in de evaluatie van het verhoogde telewerk zijn ook meer uitgesproken bij gezinnen met (meer) inwonende kinderen en andere personen. Mogelijk was het voor hen in eerste instantie minder evident zich aan te passen aan telewerk, maar hebben ze nu een modus vivendi gevonden.