Privacyverklaring

Werken aan welzijn en veerkracht op de fiets

29 november 2022
Tekst
Patrick Verhoest

De ceo van Xylos, Patrick Leysen, laat zichzelf en zijn medewerken begeleiden door een organisatie die fysiek en mentaal welzijn hand in hand laten gaan met fietsen.

ICT-dienstverlener Xylos werd zowat veertig jaar geleden opgericht. Het bedrijf begeleidt en ondersteunt zijn klanten, zowel technisch als wat betreft advies en opleidingen voor de eindgebruiker. Toen de nieuwe ceo Patrick Leysen in januari 2020 aan boord kwam, was een grote verandering aan de gang binnen de wereld van ICT. “De transformatie van projecten en verkoop van datacenters en ICT-materiaal naar software as a service veranderde ons bestaande huis grondig. Renovatiewerken drongen zich op. We richtten een aantal kamers opnieuw in terwijl we in het huis bleven wonen. Een fundamentele businessmodeltransformatie diende zich aan. Het is alsof je vroeger een video ontleende en terugbracht, maar nu een abonnement hebt op Netflix. Dat impacteerde iedereen.”

Liefde voor de fiets

Toen Patrick Leysen de leiding over Xylos kreeg, liet hij zich – onder andere voor het spreken voor groepen – begeleiden door Jamie Anderson, professor Strategy & Leadership aan de Antwerp Management School en fervent wielerliefhebber. Anderson richtte samen met Bernard Moerman – een bekende naam in de wielerwereld – Flandrien Hotel op, een organisatie waar opleidingen rond ondernemerschap en leiderschap gekoppeld worden aan de liefde voor de fiets. Patrick Leysen schakelt over naar gepaste beeldspraak. “Mensen zijn onze grondstof. We zijn een echte dienstenleverancier waar mensen centraal staan. Hun welzijn en geluk zijn van groot belang voor mij. Daarom lieten we Bernard los op ons peleton, want we rijden samen een race. Bernard ziet snel wie op kop kan rijden, wie moet accelereren en wie moet recupereren. Het is binnen deze grote wijzigingen voor mezelf en Xylos dat het Flandrien Leadership Programma ons heeft geholpen.”

Diverse types begeleiding

Patrick Leysen gelooft niet in eenmalige training. Een sportman raakt niet in vorm door één keer te trainen, maar door veelvuldig gecoacht en getraind te worden, weet hij. “Ik ben met mezelf begonnen. Samen met Bernard en Jamie ging ik regelmatig fietsen. Er waren topmomenten van reflectie tijdens zeer stresserende tijden in volle coronacrisis. Ik leerde met hen tegelijk sporten en de zaken relativeren. Ik werkte aan mijn welzijn en mijn veerkracht.” Nu stuurt Leysen ook collega’s van zijn managementteam op retraite naar Flandrien Hotel. “Het is de combinatie van een sportieve en een emotionele uitdaging, waarbij ze werken aan hun leiderschapskwaliteiten. Dat is van belang als je werkt met mensen, die elkaar moeten aanvullen en begrijpen.”

Mont Ventoux

Bernard en Jamie zetten de voorbije jaren een aantal virtuele en fysieke trainingen op met Xylos-medewerkers, rond diverse onderwerpen. Bovendien was Bernard aanwezig op de offsites van Xylos. “Als coach kent hij op die manier onze medewerkers en begrijpt hij onze cultuur. Dat is een vereiste voor een langetermijnsamenwerking.” De impact van de trainers gaat ver en weegt zelfs door op het persoonlijke leven van de ceo. “Al ben ik niet sportief en geniet ik er niet super van, maar ik beklim één keer per jaar de Mont Ventoux. Het is een symbolische beklimming en ze betekent doorzetten als het niet leuk is en moeilijk gaat. Bij de aankomst aan de top voel ik de voldoening en de rit naar beneden is puur plezier. Dat is ook zo in het ondernemerschap. Daar staat mijn klim symbool voor. Klimmen is op de tanden bijten.”

Wapen tegen stress

Voor Patrick Leysen kwam de interesse voor de fiets eerder toevallig. Hij contacteerde Jamie Anderson voor het eerst toen hij voor een grote groep moest spreken, meteen na Peter Hinssen. De rest is geschiedenis voor hem. “Naast leiderschap en strategie kwam de interesse voor het fietsen. Dat staat symbool voor mijn manier van ondernemen. Als je niet beweegt met de fiets, val je om. Fietsen zet je mentaal en fysiek in beweging. Vertragen vergroot het risico op vallen. Je moet dus voldoende trainen, gezond zijn en de juiste weg zoeken. Dat geldt ook bij leiderschap: je kunt maar goed leiden als je aandacht hebt voor je fysieke veerkracht, je welzijn en je gezondheid. Je kunt niet alle stress wegnemen door een goed gesprek of een bad te nemen. Fysiek voldoende bewegen, is essentieel om beter te slapen. Wie beter slaapt, is extra gewapend tegen stress en werkt efficiënter. Daarom hebben we bij Xylos een eigen Strava-sportgroep, waarmee we campagnes uitwerken om samen een aantal sportieve doelstellingen te behalen. Mensen in beweging krijgen, is ook op zoek gaan naar welke type sport het beste bij hun past. Iedereen is anders en dat moet je respecteren. “