Privacyverklaring

“Werk kan net ook een middel zijn om de levenskwaliteit te verhogen”

28 juni 2022
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Track Abilities / CM

Iets meer dan de helft van de mensen die thuis zijn door ziekte, geeft aan dat hun werk hierin een rol speelt.

Dat heeft dan concreet te maken met de fysieke zwaarte, de werkdruk, of de relatie met leidinggevenden, zo blijkt uit onderzoek van ziekenfonds CM (Christelijke Mutualiteit). “Werkbaar werk is cruciaal”, zo concludeert Steven Hermans, Directeur Businessdevelopment & Maatschappelijke Innovatie bij CM.

Levenskwaliteit

Werkgevers moeten uiteraard de risico’s op overbelasting beperken, maar ook ondersteuning voor wie weer aan de slag wil, is belangrijk. Om die reden investeert het ziekenfonds in de start-up Track Abilities. “We willen als gezondheidsfonds verder blijven innoveren en kansen geven aan Vlaamse start-ups die inzetten op kwalitatieve en toegankelijke oplossingen in de gezondheid. We hopen hierdoor ook meer inzicht te krijgen in hoe het komt dat mensen ziek worden. Werk kan volgens ons ook net een middel zijn voor het verhogen van de levenskwaliteit’, aldus Hermans nog.

CM zet Track Abilities vanaf het najaar ook in voor haar eigen werknemers die dreigen uit te vallen door ziekte, of uitgevallen zijn. De aanpak van Track Abilities voorziet individuele begeleiding met een coach, voor een zoektocht naar waar mensen professioneel naartoe willen en hoe ze drempels in het traject terug naar het werk kunnen wegwerken.

Digitaal platform

Een werkgever kan beroep doen op de coaches van Track Abilities wanneer daar nood aan is, in overleg met de werknemer. Dat kan op het moment dat iemand effectief is uitgevallen, maar evengoed wanneer iemand aangeeft het moeilijk te hebben met het werk. Track Abilities werkt met een gedigitaliseerd systeem. De werkgever meldt op het online platform dat een bepaalde werknemer nood heeft aan begeleiding. Daarna volgt een digitaal intakegesprek en start het een-op-eentraject tussen de werknemer en zijn of haar Track Coach, live of online. De werknemer kiest zelf welke Track Coach dat is, op basis van matchmaking.

Ruben Degraeve (foto), mede-oprichter van Track Abilities, wijst naar wetenschappelijke literatuur waaruit naar verluidt blijkt dat tussen vier en acht weken afwezigheid het ideale moment is om te beginnen met de begeleiding van een uitgevallen werknemer. “Om die inzichten in de praktijk te brengen, zijn we ons eigen bedrijf gestart. Onafhankelijkheid, discretie en dienstverlening van a tot z zijn daarbij voor ons erg belangrijk.”

Resultaten?

Uit onderzoek gevoerd door masterstudenten van de UGent en de KU Leuven blijkt dat werknemers in hun coachingtraject

  • gemiddeld 15 procent sneller terug aan het werk gaan;
  • 12 procent minder kans hebben om te hervallen;
  • meer levenskwaliteit ervaren
  • en zelfredzamer werden op de werkvloer.

E. Smeers, Effectiviteit van ergotherapeutische interventies gericht op werkhervatting [….], 2014; M. Bynens, Variabelen die van invloed zijn op de arbeidsre-integratie, systematische review, 2016.