Privacyverklaring

Werk aan de winkel!

1 maart 2021
Tekst
Gert Verlinden

Dertien studenten van de graduaatsopleiding hr-support aan de Thomas More Hogeschool openden midden februari een hr-winkel in Antwerpen. De winkel is een leerwerkplek en vormt een ecosysteem met de campus, de inwoners en de ondernemers in de buurt. “We leren hr-advies geven aan de klant”, vertelt student Salma Yahya.

De Thomas More Hogeschool werkt al nauw samen met de lokale Sint-Andrieswijk. Ze stelt vergaderruimtes ter beschikking of organiseert een tentoonstelling. Uit die verbindende wijkwerking groeide het idee voor de hr-winkel.

Een fysieke winkel openen in een periode dat we massaal digitaal vergaderen, virtueel netwerken en online shoppen: het initiatief van de studenten en hun lector Marijke Van Hoorebeeck getuigt van lef. “Er staan ook een website en een digitale nieuwsbrief in de steigers”, vult Yahya aan. “Met dit project nemen we maatschappelijke verantwoordelijkheid op. We geven waarde aan de wijk terug.”

Ondernemen met personeel

Dat doen de studenten via gratis hr-advies aan burgers, ondernemers en culturele verenigingen. “Er zit geen economisch verdienmodel achter”, verklapt Yahya. Het productaanbod van de hr-winkel valt onder de noemer van de zogenoemde human skills: hoe stel je als individu een kwalitatief cv op of hoe voer je een succesvol sollicitatiegesprek? Werkgevers vinden er knowhow over het doelgericht voeren van een moeilijke feedbackbespreking of een leidraad voor een respectvol ontslaggesprek. “We willen winkeliers en kleine zelfstandigen helpen om zonder stress te ondernemen met personeel.”

De hr-winkel krijgt de commerciële naam “Werk aan de winkel!” en is vier werkdagen per week open. Volgens een beurtrolsysteem is telkens minstens één student aanwezig. “Het is een leerwerkplek en tegelijk een keuzevak”, aldus Van Hoorebeeck. “Studenten oefenen op zelfstandig werken, ze leren professioneel met klanten omgaan, kritisch bronnen controleren en een correct hr-advies formuleren.” De studenten vormen de eerste lichting van een nieuwe twee jaar durende opleiding Graduaat HR Support, die zich situeert tussen het middelbaar onderwijs en een klassieke bachelor.

Adviesraad

“Met de hr-winkel maaien we het gras niet weg voor de voeten van een sociaal secretariaat of hr-adviesbureau”, poneren Van Hoorebeeck en Yahya. “We bieden louter eerste hulp aan inzake soft hr-topics, ook aan particuliere personen.” De werking gebeurt bijzonder laagdrempelig. Mensen mogen binnenstappen om een kijkje te nemen en de studenten zijn zichtbaar aanwezig in de wijk. “Het doel is mensen verder helpen, ons netwerk uitbreiden en een ondernemende sfeer in de straat creëren”, aldus Yahya.

Bijna-afgestudeerden op zoek naar sollicitatieadvies zijn alvast enthousiast. Net zoals studenten met een mini-onderneming die hr-vragen hebben. De hr-winkeluitbaters breiden hun kennisdatabank gestaag uit. Van Hoorebeeck: “We bouwen nog aan een adviesraad met hr-experts van buiten de hogeschool. Zij zullen een klankbord en een kwaliteitspanel voor onze studenten vormen.”