Privacyverklaring

Welzijn werd hoogste hr-prioriteit voor kmo’s

15 juni 2021
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
securex

Voor Belgische kmo’s is dé hr-prioriteit vandaag het welzijn van hun medewerkers. Daarbij beseffen ze niet altijd voldoende de nood aan duidelijke afspraken in verband met telewerken.

Securex liet het navragen door Profacts bij bedrijfsleiders en hr-verantwoordelijken van 520 kmo’s in België. De hr-dienstverlener peilde naar de hr-prioriteiten van Belgische kmo staan en concludeert dat 4 op 5 kmo’s willen inzetten op het welzijn van hun medewerkers. Dat geldt zowel voor kleinere (1-9 werknemers), middelgrote (meer dan 10 werknemers) als grotere (tot 200 medewerkers) kmo’s.

Onder welzijn van medewerkers verstaan ze de veiligheid van medewerkers en hun mentale en fysieke gezondheid. Kmo’s geven de hoogste prioriteit aan de mentale gezondheid van hun medewerkers.

Frank Vander Sijpe, Directeur HR Trends & Insights bij Securex, ziet hier de impact van de aanhoudende coronasituatie. “De nooit eerder geziene cijfers van burn-outs en langdurig zieken tonen aan dat er nog meer aandacht moet zijn voor het welzijn van medewerkers.”

Mentaal welzijn

De coronacrisis leidde tot ongeziene druk op het mentale welzijn van verschillende groepen van medewerkers. Wie in coronatijden volledig doorwerkte zonder thuiswerk (in de retail- en medische sectoren bijvoorbeeld) deed dit vaak onder verhoogde werkdruk en een hoog besmettingsrisico door veel directe contacten.

Wie thuiswerkte, kon dit niet altijd in optimale omstandigheden doen en soms zelfs in aanwezigheid van kinderen wanneer scholen en kinderopvang gesloten waren.

En wie niet kon werken, maar moest rekenen op overheidssteun, kampte vaak met jobonzekerheid.

Vooral die laatste twee groepen ervaarden frustratie, vereenzaming en verlies van connectie met hun werkgever, wat hun mentaal welzijn flink onder druk heeft gezet.

Toch weinig aandacht voor afspraken rond telewerk

Opvallend resultaat uit de bevraging van Securex is dat liefst 7 op 10 (71%) Belgische kmo’s afspraken rond telewerk minder belangrijk vindt. En 8 op 10 (79%) kmo’s vindt het minder belangrijk om het samenwerken vanop afstand te faciliteren. Nochtans is een duidelijk kader voor telewerk een belangrijke factor voor het mentaal welzijn van medewerkers.

Frank Vander Sijpe, Directeur HR Trends & Insights bij Securex, wijst op het belang van afspraken rond telewerk, zoals de verdeling tussen aanwezigheid op kantoor versus thuis, flexibiliteit van werkuren, tijdsregistratie en recuperatie van overuren, ... “Het is belangrijk dat die afspraken rekening houden met de noden van de werkgever én werknemer. Ze hoeven niet voor iedereen dezelfde te zijn, maar best is er voor iedere werknemer een duidelijk kader waarbinnen hij of zij het werk kan plannen. Duidelijke afspraken dragen bij tot een beter welzijn van medewerkers, wat dan weer een positieve impact heeft op hun productiviteit.”

Frank Vander Sijpe (Securex)