Privacyverklaring

Welzijn lijdt onder grensvervaging werk - privé

7 oktober 2020
Tekst
Jo Cobbaut

Toen de crisis uitbrak, vroegen bedrijfsleiders zich af hoe het nu moest met de productiviteit van hun werknemers. Inmiddels breken ze zich meer het hoofd over het welzijn van hun werknemers.

Microsoft verwerkte de data van wereldwijd 6.000 gebruikers van Teams over het welzijn van werknemers en werkgevers tijdens de pandemie. De softwaregigant zag alvast vijf belangrijke bevindingen:

  1. De pandemie verhoogde het aantal burn-outs op het werk; al was dat in sommige landen meer dan in andere;
  2. Oorzaken van stress op de werkplek verschillen voor eerstelijnswerkers en telewerkers;
  3. Er is meer communicatie en er zijn minder grenzen tussen werk en privé;
  4. Niet hoeven te pendelen kan een negatieve impact hebben op de productiviteit van de telewerker en
  5. Meditatie kan helpen tegen burn-out en stress tijdens de werkdag.

Werknemers ervaren stress door

  • bezorgdheid om besmet te raken met COVID-19;
  • het gebrek aan scheiding tussen werk en het privéleven;
  • het gevoel van vervreemding van de collega's;
  • de onbeheersbare werkdruk of uren.

De studie wees uit dat onder eerstelijnswerkers bijna 30% van de werknemers niet de nodige technologie of beschermingsmiddelen heeft gekregen om effectief sociale afstand te kunnen houden. Dat verklaart mede hun zorgen om besmet te raken met COVID-19.

Te weinig scheiding tussen werk en privé

Onder telewerkers speelt vooral het gebrek aan een scheiding tussen hun werk en het privéleven. Een derde van de telewerkers geeft aan dat het ontbreken van een scheiding tussen werk en het privéleven een negatieve invloed heeft op hun welzijn. Het ooit zo gevreesde woon-werkverkeer heeft eigenlijk geholpen om de grenzen tussen werk en privéleven te markeren. Dat pendelen heeft ook invloed op de productiviteit en het welzijn van werknemers.

De voordelen van pendeltijd

Shamsi Iqbal, principal reseacher bij Microsoft Research, wijst erop dat het woon-werkverkeer zorgt voor blokken van ononderbroken tijd en meteen voor de mentale overgang van en naar het werk. “Een belangrijk aspect van het welzijn en de productiviteit.” Mensen kunnen zeggen blij te zijn dat ze niet meer hoeven te pendelen. “Ik bespaar tijd. Maar zonder een routine om naar het werk te gaan en dan af te sluiten, zijn we aan het eind van de dag emotioneel uitgeput.”

Altijd online ...

Uit Microsoftgegevens blijkt dat medewerkers zes maanden sinds de start van de pandemie meer

  • in vergaderingen zitten;
  • ad hoc gesprekken voeren;
  • inkomende chats hebben dan voor de pandemie;
  • chats doen na de werkuren, tussen 17.00 uur en middernacht.

De groep die nog chat na 17 uur is verdubbeld. Er is een hele groep mensen die voor de pandemie hun laptop afsloten om 17.00 en hem niet meer aanraakte, maar dat nu wel doen.

Over het Work Trend Index rapport

In dit Work Trend Index-rapport bekeek Microsoft productiviteitspatronen in Microsoft Teams van ruim 6.000 kennis- en eerstelijnswerkers in acht landen (Australië, Brazilië, Duitsland, Japan, India, Singapore, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten). Het rapport bevat ook studies van de Microsoft Research Group over productiviteit en woon-werkverkeer.