Privacyverklaring

Welke dag is het vandaag?

20 mei 2022
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
pexels

In 2022 vindt 43% van de Belgen dat zijn of haar job telewerk toelaat. Daarvan wil slechts een minderheid (nl. 5,1%) nog elke dag naar het werk. Net als Italianen, Duitsers en Zweden willen de meeste Belgen 2 of 3 drie dagen van thuis uit te werken, als de aard van het werk het toelaat. Bijna de helft van de Belgen (46%) geeft aan dat hun werkgever telewerk toestaat; daarmee scoort België wel het hoogst.

In maart 2022 bevroeg SD Worx 10.000 werknemers in 10 Europese landen, waaronder 1.098 Belgen, naar hun voorkeuren en mening over de nieuwe arbeidsorganisatie.

Meerderheid Belgen verkiest 2 of 3 dagen van thuis uit te werken

Voor meer dan vier op tien Belgen (43%) laat de aard van het werk telewerk toe.

Met zijn wens voor ongeveer 2,5 dagen (2,68) gemiddeld situeert de Belg zich in een Europese middenmoot, met de Italianen, de Duitsers en de Zweden.

De uitersten:

  • In Frankrijk en Nederland wil men eerder 2 dagen per week thuiswerken;
  • In Finland en de UK gaat de voorkeur naar 3 dagen per week;
  • In Spanje wil een kwart zelfs vijf dagen per week thuiswerken.

Welke dagen verkiezen de Belgen?

Katleen Jacobs, consultant bij SD Worx, concludeert uit gegevens van ruim 1000 Belgische werknemers, dat 41% van de Belgen minstens één dag per week thuis wil werken

  • dinsdag en donderdag zijn voor ruim 4 op 10 de favoriete kantoordagen.
  • woensdag en maandag zijn dat voor een op drie Belgen.

En wat zijn de favoriete thuiswerkdagen voor de Belgen?

  • vrijdag voor 1 op 3;
  • maandag voor 1 op;
  • woensdag voor 1 op 5.

Teamleiders staan voor een uitdagende oefening op zoek naar de balans tussen enerzijds extra autonomie en anderzijds voldoende verbondenheid binnen het team.

Spelregels

De meerderheid is positief, al voelen mensen ook nadelen. Ongeveer de helft heeft de neiging om langer te werken en ervaart druk om altijd bereikbaar te zijn.

Ook bereikbaarheid wordt een prioriteit om afspraken over te maken met werknemers en leidinggevenden. De concrete invulling wordt persoonlijk; “Sommigen geeft het rust om ’s avonds laat nog dat ene mailtje af te werken, voor anderen geldt dat niet.”

“We zitten op een kantelpunt,” zo concludeert Katleen Jacobs (SD Worx): “Werkgevers bepalen best spelregels: wanneer kom je best naar kantoor? Waarom? En hoe past dit in de teamwerking? Is het voor een wekelijks overleg, of meeting met collega’s?”

Personaliseren wordt belangrijk. Katleen Jacobs adviseert om er tijd in te investeren: “Dat rendeert. Flexibiliteit qua werkuren, tijd en manier van werken zit in de ‘top vijf redenen’, om voor een organisatie te kiezen en geëngageerd te blijven.”