Weinig inzicht in impact van verloningscomponenten

12 augustus 2019
Tekst
Jo Cobbaut
Weinig inzicht in impact van verloningscomponenten

Meer dan 40 procent van de werkgevers meet nooit de impact van hun benefits, zo blijkt uit Brits onderzoek bij 500 HR-professionals.

Volgens Group Risk Development (GRiD), een Britse belangenverdediger van verzekeraars van groepsrisico's, weet 42 procent van de werkgevers niet welke componenten van hun verloning hun werknemers het meest waarderen.

Het thema is nochtans niet onbelangrijk. 22 procent gaf toe dat hun grootste uitdaging is te begrijpen welke benefits ze het best aanbieden. Ondanks dat gebrek aan inzicht, gaat ruim 58 procent van de respondenten verder met de bestaande investeringen in producten.

Verloningsbeleid evalueren

Duncan Brown, hoofd HR-consultancy aan het Institute for Employment Studies (IES), stelde dat de resultaten het algemeen beeld bevestigen. Hij ziet een algemeen falen van HR en rewardverantwoordelijken, meer specifiek om de effectiviteit van hun verloningsbeleid te evalueren.

Brown suggereert dat HR een aantal zaken zou kunnen bijhouden. Hij noemt o.m. kosteneffectiviteit, flexibiliteit en de impact van het beleid op het verloop en op de retentie.

Debi O’Donovan, directeur van de Reward & Employee Benefits Association (REBA) in Londen, vindt ook dat meer moet worden gedaan om de effectiviteit te checken van benefits, om data te verzamelen over de participatie en om er beter over te communiceren.

Uit de bevraging van GRiD bleek overigens dat grotere bedrijven (meer dan 250 werknemers) de appreciatie van benefits beter opvolgen.

Bron: GRiD, Elizabeth Howlett, Two-fifths of employers not measuring impact of benefits, People Management