Privacyverklaring

Belgische werkgevers rekruteren relatief weinig flexibel

21 december 2020
Tekst
Jo Cobbaut

Belgische werkgevers rekruteren vast personeel voor ruim de helft van hun vacatures. En voor drie op de tien posities scholen ze eigen werknemers om. Voor een op de vijf zoeken ze flexibele werknemers. Dat is veel minder dan in buurlanden als Frankrijk, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland .

Een en ander blijkt uit internationaal onderzoek van hr-dienstverlener SD Worx. Crisis of geen crisis, de arbeidsmarkt is nog altijd krap voor wie vacatures moet invullen. Organisaties hebben steeds meer behoefte aan nieuwe (digitale) vaardigheden en competenties. En ondertussen stromen de babyboomers massaal uit. SD Worx ging na of bedrijven talent ‘opbouwen’, ‘lenen’ of ‘kopen’.

Talent inkopen staat bovenaan de lijst

Belgische werkgevers zoeken voor iets meer dan de helft van de vacatures (52%) nieuwe vaste werknemers. Daarmee zitten ze iets boven het Europees gemiddelde (47%). Spanje doet dat nog meer, namelijk voor 65% van de vacatures. Het Verenigd Koninkrijk doet het meeste beroep op flexibele rekrutering. De stijd om talent woedt er wellicht heviger door de lagere werkloosheidscijfers dan op het continent.

Werken aan duurzame inzetbaarheid

De enquête van SD Worx leert ook dat het bijscholen en omscholen van medewerkers vandaag in de meeste landen een heel gangbare praktijk is. In België en Frankrijk geven bedrijven aan dat  ze in zo’n drie gevallen op tien intern omscholen. In Duitsland en Groot-Brittannië gebeurt dat in  4 op de 10 gevallen.

Dat gebeurt meestal via formele opleidingen, maar tijdelijke uitwisselingen en interne stages zijn interessante initiatieven. "Talent ontwikkelen houdt nauw verband met het stimuleren van de interne mobiliteit. Op die manier kunnen werkgevers vaak op een kostenefficiënte manier vacatures invullen. Door te focussen op duurzame inzetbaarheid zullen werknemers bovendien productiever en loyaler zijn,” aldus Cathy Geerts, Chief HR Officer bij SD Worx.

Tussen Duitsland en het Verenigd Koninkrijk in

Onze arbeidsmarkt wordt dus nog niet overspoeld met freelancers, flexijobbers en gedetacheerd personeel. Belgische bedrijven overwegen dit  voor één op de vijf vacatures (19%). Dat is een stuk minder dan in de buurlanden. Ongeveer 30% van de Europese bedrijven heeft al tijdelijke werknemers in dienst en nog eens 30% overweegt hetzelfde te doen.

In België stelt één op de vier bedrijven al flexibele werkkrachten te werk, maar dit is nog een flink stuk minder dan buurlanden Nederland (38%), het Verenigd Koninkrijk (31%), en Frankrijk (28%). België laat enkel Duitsland achter zich, met 21%, of één op de vijf bedrijven. Meer nog, zes op de tien Belgische bedrijven heeft geen flexibele werknemer in dienst en overweegt dit ook niet. Ter vergelijking: in Nederland  en het Verenigd Koninkrijk stellen meer dan zes op de tien bedrijven wel flexibele werknemers aan, of overwegen ze dit.

Waarom flexibel rekruteren?

De redenen van sommige werkgevers om flexibel te rekruteren verschillen sterk naargelang sector, type vaardigheden etc, maar de meest genoemde redenen zijn:

“Elk bedrijf moet beslissen welke praktijken het best bij de eigen context passen, maar één ding is zeker: er zijn meer opties dan ooit", zo besluit Cathy Geerts.