Wat verwachten jongeren tussen 19 en 28 van hun baan?

26 oktober 2020
Tekst
Jo Cobbaut
Wat verwachten jongeren tussen 19 en 28 van hun baan?

Jongeren denken best wel aan later. Een pensioen staat bovenaan in hun lijstje specifiek voor loonsverwachtingen. Maar ze willen zeker ook een ‘boeiende en uitdagende’ baan.

PwC vroeg Belgische jongeren tussen 19 en 28 waar ze belang aan hechten in hun zoektocht naar werk. Het 'nieuwe normaal' dat sedert de COVID-19-crisis is ontstaan, schept ook nieuwe verwachtingen bij Gen Y en Gen Z. Zij hechten nu meer belang aan de niet-financiële aspecten van een baan,

Een en ander blijkt uit de Workforce Preference Study 2020. De 584 Belgische respondenten hechten in de eerste plaats belang aan boeiend en uitdagend werk, zo blijkt. Hun top 5:

 1. Boeiend en uitdagend werk;
 2. Flexibele uren en een flexibel werkrooster;
 3. Basisloon;
 4. Contact met directe collega's;
 5. Persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Waarom zouden ze veranderen en zelfs verhuizen?

Een uitdagende job en kans op persoonlijke ontwikkeling zijn ook de belangrijke redenen om het geluk elders te zoeken.

 • 67% zijn bereid om naar een andere Belgische stad te verhuizen voor een boeiende job;
 • 44% van de respondenten willen een internationale verhuis overwegen;
 • 70% van die groep heeft als belangrijkste motivatie voor die verhuis ‘een uitdagende baan’.

Verschuivingen sedert de crisis

41% van de respondenten in de Workforce Preference Survey werkt vandaag voltijds. Interactie met hun collega's is voor hen zeer waardevol. Philip Maertens (Partner, People & Organisation, PwC België) wijst erop dat het onderzoek werd gehouden voor, tijdens en na de lockdown. Hij zag dat twee aspecten wonnen aan belang tijdens de lockdown: het trainen van commerciële en technische vaardigheden en ideeën en innovaties delen.

Ook aan belang wonnen het profiel en de bestaansreden van het bedrijf. “Deze resultaten suggereren dat bedrijven die een sleutelrol vervullen in de maatschappij en investeren om relevant te blijven, erin geslaagd zijn om zich tijdens de crisis te onderscheiden bij hun personeel.”

Het perfecte loonpakket: pensioen- en gezondheidsvoordelen

Om aan de verwachtingen van toekomstige arbeidskrachten te voldoen, wordt ook een pensioenplan belangrijk. Hun top-3 voor hun loonpakket bestaat uit

 • Pensioenplan;
 • Ziekteverzekering;
 • Vrijheid om voordelen aan te passen.

Dat is in strijd met de algemeen veronderstelling dat jongere werknemers maar zelden ver in de toekomst kijken. “Wat verder opvalt, is dat jongeren de flexibiliteit willen om hun loonpakket aan hun voorkeuren aan te passen”, aldus Bart Van den Bussche, Director, People & Organisation, PwC België.