Privacyverklaring

Wat u leest op vakantie: Ilse Janssens

6 juli 2022
Tekst
Melanie De Vrieze

Ilse Janssens, hr-coördinator bij zorggroep Emmaüs, is een echte boekenwurm. Nu er weer zoveel kan, heeft ze wel wat minder tijd om te lezen. Toch selecteerde ze vijf boeken voor deze zomer.

“Als romaniste is Parijs mijn favoriete stad. Daarom wil ik zeker in De ziel van Parijs van Dirk Velghe lezen. Het is geen boek dat je zomaar op reis meeneemt, want het weegt een paar kilo’s. Ik lees altijd een paar verhalen uit het boek voor en na een citytrip. Naar aanleiding van een van die verhalen heb ik bijvoorbeeld de leeszaal van de nationale bibliotheek bezocht.”

Een boek dat zeker in haar koffer steekt, is Vergeten reis van Argentijnse auteur Silvina Ocampo. “Het boek dateert van 1937 en bevat achtentwintig magisch-realistische verhalen over de spanning tussen kind en volwassen zijn, rijk en arm, waanzin en rede. Het kreeg vijf sterren in De Standaard en dat geven ze niet zo snel. Ik heb al één verhaal gelezen en weet nu al dat het boek snel uit zal zijn.”

Ze is ook benieuwd naar Veranderen: methode van Edouard Louis. “Het is een auteur die me intrigeert. Hij is geboren in kansarmoede, heeft geen hoogopgeleide ouders en valt op mannen. Desondanks slaagt hij erin om uit die wereld te raken. Op een of andere manier worstelt hij daarmee. Hij heeft het gevoel dat hij verraad pleegd heeft, nu hij zijn ambities heeft waargemaakt. Het zal interessant zijn om te lezen, zeker nadat ik naar een presentatie geweest ben waar Joris Luyendijk zijn intrigerende concept van de zeven vinkjes uitlegde. Eduard Louis is allesbehalve een zevenvinkjesman, maar doet er toch alles aan om zijn situatie te veranderen.”

Ilse Janssens kocht voor een vriend The promise van Damon Galgut, dat de Booker Prize in 2021 won, maar hij had het boek al. “Normaal lees ik boeken in vertaling – ik ben een beetje lui op dat vlak – maar nu zal ik het origineel wel lezen. Het gaat over een blanke Zuid-Afrikaanse familie, die op een boerderij buiten Pretoria woont, maar meer weet ik er ook niet over. Nu heb ik tijd om dat te ontdekken.”

Tijdens haar vakantie neemt ze ook een professioneel boek mee, namelijk Als je niets verandert, verandert er niets van Erik Franck. “De auteur vertrekt vanuit zijn eigen verhaal, maar hij onderbouwt dat wetenschappelijk met theoretische modellen. Het boek gaat over zelfleiderschap en veerkracht. Ik kan me wel in de titel vinden. Mensen hebben nogal de neiging om naar iedereen en alles te kijken als er iets verkeerd loopt, behalve naar zichzelf. Ik heb net de proloog gelezen en dat vond ik wel een mooi bruggetje naar vakantie: Leef voor de reis, niet voor de bestemming.”