Privacyverklaring

Wat u leest op vakantie: Helen Van Dessel

6 juli 2022
Tekst
Melanie De Vrieze

Helen Van Dessel, senior hr-partner learning & development bij Inetum-Realdolmen, leest vooral over thema’s die haar interesseren vanuit haar job. “Tijdens de week lukt het me niet altijd om me daarin te verdiepen en daarom heb ik een stapel klaargelegd voor deze zomer.”

Als germaniste las Helen Van Dessel, senior hr-partner learning & development bij Inetum-Realdolmen, veel tijdens haar opleiding. Als reactie nam ze de jaren daarop minder een boek ter hand. Maar sinds enkele zomers is ze terug aan het lezen. “Nu is het eerder non-fictie en inhoudelijk over thema’s die me vanuit mijn job interesseren en waar ik meer over wil weten”, zegt ze. “Tijdens de week lukt het me niet altijd om me daarin te verdiepen en daarom heb ik een stapel klaargelegd voor deze zomer.”

Het eerste boek is Blijven ademen van Katrien Geeraerts en Louis van Nieuland. “Het boek gaat over ademhalingstechnieken en hoe die je kunnen helpen om in balans te blijven, ook op drukke momenten. Het is een praktisch boek met concrete tips. Je hoeft het niet van het begin tot het einde te lezen, maar je kunt inpikken op verschillende hoofdstukken.”

Als je niets verandert, verandert er niets van Erik Franck is haar tweede boek. “De auteur is een van mijn favoriete sprekers. Net als het vorige boek kun je ook dit in stukken lezen. Je haalt er iets uit, gaat ermee aan de slag en dan lees je verder. Het boek ligt al even op mijn nachtkast en is er eentje dat ik om de zoveel tijd terug oppik.”

Een boek dat Helen ongeveer één keer per jaar opnieuw leest, is De kunst van het ongelukkig zijn van Dirk De Wachter. “Het is een dun, maar waardevol boekje. Er zit zoveel inzicht en wijsheid in dat het te veel is om in één keer allemaal te bevatten. Daarom vind ik het fijn om het af en toe eens terug te lezen. Net zoals bij Blijven ademen gaat het ook hier over het vinden van een balans, maar dan op mentaal vlak.”

Self-care for the real world is geschreven door twee zussen, Nadia Narain en Katia Narain Phillips. “Dit boek over zelfzorg is mooi opgebouwd en bestaat uit korte stukken. Het is gevarieerd, want er staan bijvoorbeeld ook recepten in. Het is niet bedoeld als zelfhulpboek, maar eerder handvaten om positief in het leven staan en hoe je daar je eigen authentieke versie van kunt geven.” 

Tot slot ligt ook The book of Suicide Bunnies van Andy Riley op de stapel. “Dit is helemaal geen vakliteratuur, maar het is een boek dat ik elke zomer toch wel eens vastpak. Er is niet veel lezen aan, maar het zorgt voor een luchtige noot in de zomervakantie tussen al die literatuur. Ondertussen heb ik het boekje al vijftien jaar in mijn bezit, denk ik. Ik heb het ooit gekocht op een citytrip en het is al helemaal verbleekt. De kinderen zijn intussen op een leeftijd gekomen dat ze het ook beginnen te begrijpen.”