Privacyverklaring

Waarom we sporten onder werkgevers massaal moeten stimuleren

12 september 2022
Tekst
PARTNER CONTENT

Genoeg lichaamsbeweging is fundamenteel voor een verbeterde lichamelijke en mentale gezondheid. Mensen die veel sporten zijn vitaal, hebben last van weinig stress en kennen een hoge weerstand. Ook ligt hun productiviteit hoog en hebben ze veel energie. Het stimuleren van sporten onder werknemers kan dus een aanzienlijke positieve invloed hebben op de productiviteit op de werkvloer. Toch wordt er door vrijwel driekwart van de bedrijven niets gedaan om sporten aan te prijzen onder werknemers. Hoog tijd om daar iets aan te doen.

Meer vitaliteit op de werkvloer creëren

Een eerste stap om lichaamsbeweging onder werknemers te stimuleren is door het kantoor vitaler in te richten. Zorg dat ze tijdens hun werkdag worden gemotiveerd om af en toe even te bewegen. Een trend die de laatste jaren is opgekomen is een zit-sta bureau. Hiermee voorkom je dat werknemers de hele dag in hun stoel blijven hangen en kan een staande houding zorgen voor nieuwe energie. Verder is een goede bereikbaarheid van de trap ook belangrijk om vitaliteit te verhogen. Zorg dat de trap aantrekkelijker wordt gemaakt door kleine ‘nudges’, waardoor werknemers het trappenhuis boven de lift zullen verkiezen.

Ook de plaatsing van de printer, prullenbakken en andere middelen spelen een grote rol in het kantoor. Door deze apparaten verder uit elkaar te plaatsen moeten werknemers af en toe opstaan om er gebruik van te maken. Zorg dat het kantoor op zo’n manier is ingericht dat werkers zich geneigd voelen om op te staan en even te bewegen. Ook in de pauzes kun je lichaamsbeweging stimuleren. Een mooi voorbeeld is om werknemers te motiveren om een middagwandeling te nemen, maar ook een tafeltennis of dartbord in de kantine zijn goede manieren van aansporing tot beweging.

Werknemers motiveren om te sporten in hun vrije tijd

Door enkel de vitaliteit op de werkvloer te verbeteren ben je er nog niet. Het wordt namelijk aangeraden om wekelijks 70 minuten intensief te bewegen, en dat zullen de werknemers niet voor elkaar krijgen met de extra paar stappen die ze moeten zetten om bij de printer uit te komen. Werknemers moeten ook buiten hun werktijden gemotiveerd worden om te sporten. Een effectieve optie is om korting te geven op fitnessclubs in de buurt. België kent meer dan 850 fitnessclubs, dus er zit er vast wel één in de buurt van de organisatie. Bekijk bijvoorbeeld de mogelijkheden voor fitness brussel.

Grotere bedrijven kiezen er zelfs voor om op hun eigen terrein een fitnesscentrum te creëren. Werknemers kunnen zo voor of na hun werktijden gebruik maken van de toestellen. Ondanks dat dit een erg effectief plan is, kan natuurlijk niet ieder bedrijf deze investering aan. In dat geval kun je wel stimuleren dat werknemers op eigen houtje naar de sportschool of vereniging gaan door groepen met elkaar te verbinden. Zorg dat collega’s elkaars interesses leren kennen zodat de tennissers in het weekend samen een balletje gaan slaan of dat de atletiekers in een groep gaan hardlopen. Dit verbetert niet alleen de gezondheid onder de werknemers, maar ook de samenwerking.