Privacyverklaring

Vlaams platform voor een ‘Leer- en loopbaanrekening’

25 maart 2022
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Agoria

De Vlaamse regering boog zich eind maart over een Vlaams platform met een persoonlijke ‘Leer- en loopbaanrekening’ voor alle werknemers. Die zal naast alle beschikbare opleidingsmiddelen ook alle relevante leersuggesties op één punt centraliseren.

Agoria Vlaanderen, dat meegewerkt heeft aan dit project, is alvast “zeer tevreden”, zo zegt Vickie Dekocker, Senior Expert Onderwijs & Arbeidsmarkt bij Agoria (foto).

‘Mijn Burgerprofiel’

Vanaf eind dit jaar zal elke Vlaming op beroepsactieve leeftijd met één druk op de knop via ‘Mijn Burgerprofiel’ weten waarop hij recht heeft. “Je kan de ‘Leer- en loopbaanrekening’ het best vergelijken met MyPension of het globaal medisch dossier, maar dan voor leren”, zegt Vickie Dekocker van Agoria, de technologiefederatie die Vlaams minister van werk Hilde Crevits (CD&V) input leverde voor het initiatief. “Het persoonlijk opleidingsbudget, het opleidingsbudget van de werkgever, het aantal opleidingsuren voorzien door de Vlaamse overheid,... allemaal worden ze samengebracht in een digitale portefeuille, die later nog zal worden aangevuld met de andere beschikbare vormen van loopbaanondersteuning zoals bijvoorbeeld de loopbaancheques.”

Digitaal cv

Uiteindelijke moet een en ander een digitaal cv mogelijk maken met het hele opleidingstraject. Inzet is het stimuleren van levenslang leren op ritme en maat van de burger. Vickie Dekocker: “Aan de hand van specifieke opleidingssuggesties op basis van zijn profiel kan die zichzelf voorbereiden op de toekomst. Wetende dat daar de digitalisering zich nog meer zal doorzetten, zouden bijvoorbeeld bankbedienden en kassamedewerkers via het platform preventief gerichte opleidingssuggesties richting een aangepaste jobinvulling kunnen krijgen.”