Privacyverklaring

Virtueel werken zal frustreren zonder professionele aanpak

6 mei 2020
Tekst
Jo Cobbaut

Van de ene op de andere dag zijn we massaal virtueel gaan werken en lesgeven. De technologie is best wel toegankelijk, maar dat kan net een valkuil zijn, zo waarschuwt Frans van de Ven. Virtueel werken vraagt om een professionele aanpak en voorbereiding.

In zijn gratis interactieve on-line webinars leert Frans van de Ven, zelfstandig consultant en executive coach, ons de basisprincipes. Hoe kan je bijvoorbeeld vermijden dat de aandacht aan de andere kant van het scherm afdwaalt? De computer, tablet of smartphone van de deelnemers biedt immers heel wat potentiële verstrooiing.

Een paar basisprincipes

Structureer je virtuele meetings. Nogal wat deelnemers verlaten de klas omdat elke vom van structuur ontbreekt. Studenten verliezen hun aandacht terwijl lange presentaties worden voorgelezen in hun online klas.

Time dan ook accuraat. Virtueel werken vraagt om discipline en een grondige voorbereiding.

Zorg voor een nieuw visueel element om de 60 à 90 seconden.

Bouw interactie in via chat, poll, gesprek of white-board om de 3 tot 5 minuten.

Gebruik de technische mogelijkheden die de tools van vandaag ons bieden. Zo beheersen weinig mensen het samenwerken op virtuele white boards

Denk ook na over eventueel gebruik van virtuele break-out rooms. Daarmee kan je de groep verdelen in subgroepen voor besprekingen van een thema.

Frans van de Ven was begin jaren 2000 als Director Talent Management bij Johnson & Johnson betrokken bij de introductie van het virtuele werken en lesgeven. Hij deelt zijn expertise gratis via www.letsgovirtual.org