Privacyverklaring

Vier op tien ondernemers hebben last van slapeloosheid

18 maart 2022
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Foto door cottonbro via Pexels

Liefst 4 op de 10 ondernemers geven aan dat ze in 2021 regelmatig tot zo goed als altijd last hadden van slapeloosheid. Ze lagen dus letterlijk wakker van hun zaak.

Dat blijkt uit een bevraging van hr-dienstengroep Liantis bij 1.504 Belgische ondernemers, naar aanleiding van de Internationale Dag van de Slaap. 52,4% geven ook aan dat ze bijna constant vermoeid waren. “De impact van slaapgebrek op de gezondheid is immens. Ook voor ondernemers is het dus belangrijk om hier aandacht voor te hebben”, aldus Marianne van der Wielen, ondernemerscoach bij Liantis.

Stress, slapeloosheid en vermoeidheid

Eind 2021 stuurde hr-dienstengroep Liantis een bevraging uit naar 1.504 Belgische ondernemers. Daaruit blijkt dat maar liefst 4 op de 10 ondernemers in 2021 regelmatig tot zo goed als altijd last hadden van slapeloosheid. Hoofdoorzaak is stress. Zo geven 6 op de 10 ondernemers aan dat ze onder hoge druk staan en gestresseerd zijn. 5 op de 10 van de bevraagde ondernemers zijn vermoeid en geven aan dat het soms allemaal te veel is.

Hoofdberoep vs. bijberoep

De coronacrisis berokkende in 2021 vooral zelfstandigen in hoofdberoep extra kopzorgen. In deze groep gaf 44% aan dat ze in 2021 last hadden van slapeloosheid. Bij de zelfstandigen in bijberoep gaat het om 37%. “Waar bijberoepers in tijden van crisis kunnen terugvallen op een vast inkomen als loontrekkende, zijn zelfstandigen in hoofdberoep volledig afhankelijk van de inkomsten van hun zaak”, bevestigt Marianne van der Wielen.

Vrouwen vs. mannen

Opvallend: vooral vrouwelijke ondernemers erkennen dat ze gestresseerd en vermoeid zijn. Bij de onderneemsters gaf liefst de helft aan dat ze ’s nachts regelmatig tot zo goed als altijd wakker liggen. Bij de mannen gaat het om 34%. “Uit ervaring weten we dat mannen minder snel erkennen dat ze vermoeid zijn en dat de slapeloosheid een structureel probleem is”, aldus Marianne van der Wielen.

“Daarnaast is het zo dat vrouwen hun zelfstandige activiteit vaak nog combineren met huishoudelijke taken en de zorg voor de kinderen, die tijdens de coronacrisis ook vaker thuis waren. Op momenten dat het dan allemaal even te veel wordt en de vermoeidheid toeslaat, zien we dat vrouwen een groter schuldgevoel met zich meedragen tegenover hun partner en kinderen, in vergelijking met mannen. Een factor die opnieuw extra stress met zich meebrengt én dus ook extra slaapproblemen. Vaak een vicieuze cirkel dus.”

“Neem stress en slapeloosheid serieus”

Bij structurele stress en slapeloosheid moet je volgens Liantis-experte Marianne van der Wielen de signalen van je lichaam serieus nemen. “De impact van slaapgebrek op de gezondheid is immens. Praat er dus als ondernemer over met je huisarts, een coach of iemand die je vertrouwt. Zo draag je je zorgen niet alleen en kan je zoeken naar oplossingen. Ondernemers moeten beseffen dat slaapproblemen niet bij het ondernemerschap horen."

Suggesties

  • bouw structuur in je werkdag, zoals een duidelijk begin en einde aan de werkdag;
  • heb geen schrik om duidelijker je grenzen aan te geven. Het is niet omdat je ondernemer bent, dat het werk nooit kan stoppen;
  • deconnecteer; veel ondernemers hebben het gevoel dat ze niet offline kunnen of mogen zijn.