Privacyverklaring

Vier dagen verplicht thuiswerken

18 november 2021
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
shutterstock

Het Overlegcomité verplichtte telewerk voor vier dagen per week - en vanaf 13 december voor drie dagen. De werkgevers vinden dat zinloos want er gebeuren nauwelijks besmettingen op de werkvloer. Zowel VBO als Voka pleiten voor meer nadruk op vaccinatie

‘Onbegrijpelijk’, zo reageert Hans Maertens van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen. Er gebeuren dankzij de vele inspanningen van ondernemingen amper besmettingen op de werkvloer. Een verplicht regime zal de werkgevers opzadelen met arbeidsorganisatorische problemen, zo schrijft werkgeversorganisatie VBO in zijn reactie.

Nauwelijks besmettingen op de werkvloer

Voka noemt de telewerkverplichting die het overlegcomité de werkgevers oplegt, niet onderbouwd. “Besmettingscijfers tonen aan dat het coronavirus op de bedrijfsvloeren amper wordt doorgegeven, mede dankzij de hoge vaccinatiegraad in Vlaamse bedrijven. Bedrijven zijn reeds lang vertrouwd met structureel telewerk en treffen daarnaast tal van maatregelen om de werkvloer coronaproof te houden.”

Ook werkgeversorganisatie VBO denkt dat de impact op het aantal besmettingen verwaarloosbaar zal zijn, omdat telewerk reeds de norm is en de werkplek nog steeds onderhevig is aan vele maatregelen uit de Generieke Gids.

Boosterprik op de werkvloer

Voka pleit voor de vaccinatie en het versnellen van de uitrol van de corona-boosterprik. Voka pleit er al sinds maart voor om mensen via het werk te vaccineren. Werkgevers hebben jarenlange ervaring- met het toedienen van griepvaccins.  “Er zijn voldoende vaccins, wij vragen om de bedrijven te betrekken bij de boostervaccinaties. Combineer de griepvaccinaties met de boosterprikken. Alleen een maximale vaccinatie kan ons beschermen”, besluit Hans Maertens.

Een ‘fausse bonne idée’

Ook werkgeversorganisatie VBO is ontgoocheld over de beslissing om telewerk opnieuw verplicht in te voeren. We zijn niet tegen telewerk op zich en het maximaal toepassen ervan waar mogelijk, maar wel tegen het eenheidsworstdenken via een gedeeltelijke verplichting. Vorige week deden de sociale partners in de Groep van Tien – vakbonden en werkgevers samen – immers diezelfde oproep om in de mate van het mogelijke maximaal te telewerken. De impact op het aantal besmettingen zal verwaarloosbaar zijn, omdat telewerk reeds de norm is en de werkplek nog steeds onderhevig is aan vele maatregelen uit de Generieke Gids.

Kafkaiaans registratiesysteem

De werkgevers houden hun hart ook vast bij de idee van registratietool. Voka noemt de RSZ-tool die dit voorjaar werd ingezet “veel te omslachtig” en “de meerwaarde in het bestrijden van de pandemie is nooit aangetoond.” Het copy/paste hernemen van die tool is voor Voka onaanvaardbaar.

Ook het VBO vreest dat het gedeeltelijk verplicht telewerk invoeren gegarandeerd uitmondt in een kafkaiaans registratiesysteem dat niets bijbrengt in de strijd tegen de pandemie. “Het verder inzetten op vaccinatie, mondmaskerdracht, afstand houden, ventilatie ... daarentegen heeft op zeer korte termijn des te meer impact. Wat er vervolgens nodig is, is een versnelde derde prik, een debat over een verplichte vaccinatie in de toekomst, en een aangepast en efficiënter gebruik van het CST, ook op de werkvloer”, aldus Pieter Timmermans, CEO van het VBO.