Privacyverklaring

Vicepresident Twitter: werk aan werkplezier

28 mei 2019
Tekst
Patrick Verstuyft

„Eerlijkheid is belangrijk om als bedrijf betere besluiten te nemen.” Dat zei Bruce Daisley onlangs aan de Nederlandse krant NRC. De vicepresident van Twitter voor Europa, Midden-Oosten en Afrika deed onderzoek naar plezierig werken en schreef een boek over hoe bedrijven dat werkplezier kunnen vergroten.

Medewerkers in het Londense kantoor van Twitter vertrokken of zagen er vermoeid en somber uit. Brice Daisley ging op onderzoek naar de oorzaken van dat dalende werkplezier. Er is de jongste vijftien jaar veel vooruitgang geboekt in onderzoek naar beter werken, zo stelt hij tegenover NRC. Jammer genoeg komen die inzichten niet waar ze zouden moeten komen, bij de werknemers.

Zonde van de tijd

Zo zijn in de ogen van het Twitter-kopstuk vergaderingen vaak „zonde van de tijd”. Er wordt te veel vergaderd - tussen 16 en 24 uur per week in het Verenigd Koninkrijk -, ze zijn vermoeiend, hebben dikwijls niks te maken met het eigen werk en de aanwezigen geven er ook hun eerlijke mening niet.

Terug aan ons bureau worden we voortdurend onderbroken en afgeleid, geraken we niet door onze berg e-mails, zadelen we onszelf op met een schuldgevoel en werken dan maar ’s avonds door. "Het resultaat is dat we steeds mentaal met werk bezig zijn en niks kunnen afmaken”, weet Daisley. Dat gaat volgens hem ten koste van onze creativiteit.

Anders gaan werken

Dat ligt niet allemaal aan onszelf of aan een gebrek aan zelfdiscipline, meent hij, maar aan structurele, externe oorzaken. Hij pleit voor „een revolutionair andere manier van werken”. We zouden kordater kunnen optreden in ons werk door bijvoorbeeld in het geval van een veertigurenweek het werk op te delen in veertig blokken van een uur, verspreid over een week. Wil je een paar van die werkblokken gebruiken om ‘s zaterdags een karwei af te werken, dan zou je in ruil op woensdag vroeger naar huis kunnen. Evenzeer zou je bepaalde uren van de werkdag ongestoord, geconcentreerd aan werk moeten kunnen besteden.

Toestemming heb je

Daisley voert daarom een beleid dat hij presume permission noemt: ga er als werknemer vanuit dat je toestemming hebt om te doen wat je moet doen. Uit zijn gesprekken met wetenschappers leidt hij af dat werkplezier draait om autonomie, verbinding, vertrouwen en eerlijkheid.

"Als je baas een slecht idee heeft voor iets nieuws, heb je een keus. Je kunt eerlijk vertellen wat je denkt, zodat het bedrijf geen geld verspilt, of je kunt vertellen wat je denkt dat hij wíl horen. Eerlijkheid is een belangrijke manier om als bedrijf betere besluiten te nemen.”

Bruce Daisley: Plezier in je werk. 30 manieren om weer verliefd te worden op je baan, uitg. Luitingh-Sijthoff, 320 blz. € 19,99, ISBN 9789024585137