Privacyverklaring

Verzwakkend vertrouwen houdt tewerkstellingsvooruitzichten lager

10 december 2019
Tekst
Jo Cobbaut

Volgens de ManpowerGroup Barometer zal de wervingsactiviteit op de arbeidsmarkt positief blijven in het eerste kwartaal van 2020.

Van de 750 Belgische werkgevers die ManpowerGroup bevroeg, is 7% van plan om hun personeelsbestand uit te breiden tegen eind maart 2020. Slechts 2% is zinnens om het aantal werknemers te verminderen. De wervingsvooruitzichten zullen naar verwachting stabiel blijven in negen van de tien bedrijven. Na een correctie van de seizoenvariaties bereikt de Nettotewerkstellingsprognose – het verschil tussen het percentage werkgevers dat aanwervingen plant en het percentage werkgevers dat ontslagen voorziet – de gematigd optimistische waarde van +6%. De prognose blijft dus op hetzelfde niveau als in het vorige kwartaal en als in het eerste kwartaal van 2019.

Brexit

“Belgische werkgevers zetten 2020 voorzichtig in”, zegt Philippe Lacroix, managing director van ManpowerGroup BeLux. “Hoewel de Nettotewerkstellingsprognose op hetzelfde niveau bleef als in het vorige kwartaal, bewijst onze enquête dat het vertrouwen van werkgevers in de meeste sectoren en in bedrijven van elke omvang, verzwakt. De groeiende onzekerheid op economisch of politiek vlak – met name in de context van de Brexit – verklaart deze spanningen en wijst op moeilijkere maanden op de arbeidsmarkt. Cijfers van de uitzendbranche bevestigen deze trend. Desondanks blijft de vraag naar schaarse profielen erg aanwezig.”

Sterkste wervingsintenties in Brussel

De tewerkstellingsvooruitzichten voor het volgende kwartaal blijven positief in de drie gewesten van het land. De Brusselse werkgevers verwachten een groeiende wervingsactiviteit en de Nettotewerkstellingsprognose bevindt zich op het gunstigste niveau sinds drie jaar (+8%, een stijging van vier punten op kwartaalbasis).

In Vlaanderen (+5%) blijven de wervingsintenties relatief stabiel op kwartaal- en jaarbasis (daling van één punt).

Werkgevers verwachten een voorzichtige Nettotewerkstellingsprognose in Wallonië (+ 3%), een daling van drie punten ten opzichte van het vorige kwartaal.

Negen van de tien bevraagde sectoren positief

In negen van de tien bevraagde sectoren zijn de werkgevers van plan in het eerste kwartaal van 2020 nieuwe jobs te creëren. De sterkste wervingsactiviteit wordt verwacht in:

  • Bouw (+11%);
  • Landbouw en visserij (+10%);
  • Elektriciteit, gas en water (+10%).

De wervingsactiviteit zou gematigd moeten zijn in

  • Groot- en detailhandel (+8%);
  • Horeca (+7%);
  • Financiën, verzekering, vastgoed en diensten (+7%).
Manpower barometer

Gematigd negatief zijn werkgevers in de sectoren

  • Openbare diensten, onderwijs, gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening (+5%);
  • Extractieve industrieën (+ 4%).

Transport en Logistiek (-1%) laat de zwakste prognose optekenen in drie jaar.

Op kwartaalbasis verbeterde de Nettotewerkstellingsprognose in slechts drie sectoren, terwijl ze in zeven sectoren verslechterde. Op jaarbasis stijgen de wervingsintenties in zes sectoren, maar dalen of stagneren ze in vier andere sectoren.

Achteruitgang of stagnatie in bedrijven van elke omvang

Volgens de enquête blijft de Nettotewerkstellingsprognose positief in de vier segmenten van bedrijven ingedeeld naar grootte: +4% in microbedrijven (< 10 werknemers), +9% in kleine bedrijven (10-49 werknemers), +14% in middelgrote bedrijven (50-249 werknemers) en +20% in grote bedrijven (≥ 250 werknemers).

Er is echter een dalende trend in alle segmenten, zowel driemaandelijks als jaarlijks, met uitzondering van de microbedrijven waar de Nettotewerkstellingsprognose stilstaat.

Positieve vooruitzichten

ManpowerGroup nam ook een enquête af bij 21.000 werkgevers in 26 landen in de EMEA-regio. Tegenover het vorige kwartaal verbeteren de wervingsvooruitzichten in tien landen, maar verslechteren ze in twaalf andere.

In vergelijking met het eerste kwartaal van 2019 stegen de wervingsintenties ook in acht landen, terwijl ze daalden in dertien landen en ongewijzigd bleven in vijf andere landen.

In Frankrijk (+7%) rapporteren werkgevers hun meest optimistische voorspellingen sinds twaalf jaar.

Aan de andere kant zijn de Duitse werkgevers (+4%) nog nooit zo pessimistisch geweest in drie jaar.

Door de Brexit-onzekerheid anticiperen werkgevers in het Verenigd Koninkrijk (+2%) op de laagste wervingsintenties in zeven jaar.

Werkgevers in Nederland (+4%) zijn voorzichtig, terwijl de arbeidsmarkt in Italië en Spanje zou moeten vertragen (+1% in beide landen).

Resultaten voor de EMEA-regio

Elders in de wereld blijven de werkgelegenheidsperspectieven sterk in de Verenigde Staten (+19%) en Japan (+25%), terwijl ze gematigd blijven in China (+8%) en hun zwakste niveau bereiken sinds de lancering van de ManpowerGroup Barometer in India veertien jaar geleden (+10%).