Privacyverklaring

Verpleegkunde als nieuwe carrière

22 juli 2019
Tekst
Jo Cobbaut

Een aantal publieke en private spelers bundelen de krachten voor een project rond ‘een tweede carrière als verpleegkundige’. Ze mikken op werkenden die hun loopbaan een nieuwe wending willen geven.

Het gaat om openbare en privéziekenhuizen, hogescholen, de Vlaamse Zorgambassadeur Lon Holtzer (Vlaamse overheid) en Randstad Medical Academy. Samen willen deze partijen de komende jaren een 200-tal extra verpleegkundigen opleiden en op de arbeidsmarkt laten instromen. Daarvoor mikken ze op werkenden die hun loopbaan een nieuwe wending willen geven. 

"Dit project is een creatieve manier om werknemers die hun carrière willen upgraden of in hun loopbaan een tweede adem willen vinden, de kans te geven een opleiding te volgen tot een maatschappelijk bijzonder zinvolle functie.”, zegt Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

“Wekelijks krijg ik tien mails van mensen uit allerlei sectoren die zich willen omscholen naar een job in de zorg”, zegt Zorgambassadeur Lon Holtzer. Hun redenen zijn divers: een meer zinvolle job, ‘Ik heb altijd verpleegkundige willen worden, maar mocht niet van mijn ouders’, ‘Ik heb gezien wat een verpleegkundige kan betekenen toen iemand van mijn familie ziek was’. "Telkens volgt de zin: ‘Hoe kan ik daaraan beginnen op een realistische en haalbare manier?’ Dit project is het antwoord op deze vragen.”

Emmaüs

Ilse Janssens, HR-coördinator bij Emmaüs is alvast enthousiast. "Emmaüs bundelt de krachten met onderwijspartner Thomas More en Randstad Medical Academy. AZ Sint-Maarten en PZ Duffel bieden werkplekken aan zodat werken en leren ook financieel een haalbare kaart wordt. De kandidaten doen al tijdens hun opleiding ervaring op in het zorgproces en bieden vanuit hun eigen specifieke achtergrond ook een meerwaarde voor de zorgsector. Een innovatief project dat we nieuwsgierig mee ondersteunen,” aldus Ilse Janssens van Emmaüs. 

Uitval beperken

De bedoeling is om dit jaar al 40 zij-instromers de drie- of vierjarige opleiding te laten doorlopen. Ervaring leert dat werken en studeren moeilijk samen gaan, zeker als het over een langere periode gaat. De kans dat kandidaten na verloop van tijd afhaken, is reëel. Het huidige project biedt aan de kandidaten extra ondersteuning. Randstad Medical Academy rekruteert en selecteert de kandidaten en begeleidt tijdens het studietraject om de uitval te beperken. Daarnaast gaat het ook om het aanbieden van studierelevante jobs die worden gecreëerd op maat van de trainee. Randstad zorgt ook voor de match met de werkplekken die deelnemende ziekenhuizen voorzien.

Andere knelpuntberoepen

Na het behalen van het diploma verpleegkunde krijgen betrokkenen meteen een contract van onbepaalde duur aangeboden. Het is de bedoeling dat de eerste kandidaten volgend academiejaar kunnen starten.  De daaropvolgende jaren zouden telkens zo’n 50-tal nieuwe zij-instromers aan het traject kunnen beginnen.

"We rekenen erop van dit project veel te leren. Naast bijscholing zal  er op de toekomstige arbeidsmarkt ook meer nood zijn aan omscholing. Daar speelt dit project op in. Als het werkt, hopen we het uit te breiden naar andere knelpuntberoepen," zo stelt Vivian Roks, projectleider bij Randstad.