Privacyverklaring

Vergrijzing topzorg voor managers

26 april 2019
Tekst
Jo Cobbaut

Vier op de tien werkgevers noemen de vergrijzing van hun werknemers één van de drie grootste zorgen voor de komende twaalf maanden. Ongeveer negen op de tien werkgevers zien de vele vertrekkers als een bedreiging voor de werking van hun bedrijf.

Een en ander blijkt uit een onafhankelijk onderzoek van het rekruteringsbureau Robert Half. Om en bij 700.000 werkkrachten gaan de komende jaren met pensioen. 88% van de ondervraagde werkgevers geeft dan ook aan zich zorgen te maken over de kennis die verloren dreigt te gaan met het vertrek van de babyboomers. Eén op de drie noemt dat zelfs 'een zeer grote bedreiging'.

Talentschaarste en mismatches

Volgens vier op de tien managers is de vergrijzing een van de drie belangrijkste trends die dit jaar een impact zullen hebben op de arbeidsmarkt. De andere twee in de top 3 zijn de massale ontwikkeling van nieuwe technologieën en de toenemende flexibiliteit.

Talentstrategie

De uitstroom uit onze arbeidsmarkt is dus groter dan de instroom. Bedrijven zullen hun rekruteringsstrategie moeten herzien, meent Joël Poilvache van Robert Half. De strijd om talent zal nog heviger worden. "Het wordt essentieel om een strategie uit te tekenen om talent te vinden en om het ook aan boord te houden.” De ondervraagde managers zijn daarover duidelijk: het aanwerven van talent (28%) en retentie van talent (31%) zijn hun grootste zorgen, zowel bij kmo’s als bij grote multinationals.

Levenslang leren en een mooie generatiemix

97% van de werkgevers zegt maatregelen te nemen. Om het dreigende kennisverlies te vermijden

  • creëren ze vooral gemengde departementen met werknemers van verschillende generaties (57,5%);
  • organiseren ze opleidingen (53%);
  • maken ze mentorprogramma’s waarbij senior profielen juniors coachen (38%).

Joël Poilvache bedenkt dat bedrijven zich ook moeten aanpassen aan de verwachtingen en gewoontes van de nieuwe generaties. Die zullen niet langer dezelfde zijn als wat de werkgevers tot op heden gewoon zijn. "We denken vooral aan de stijgende vraag naar flexibiliteit en een echte match tussen het profiel van de sollicitant en de bedrijfscultuur."