Ventileer!

6 oktober 2020
Tekst
Jo Cobbaut
Ventileer!

Hoe hoger de CO2-waarde in een ruimte, hoe groter de kans op verspreiding van het coronavirus. Ook nu het te koud wordt om te ventileren via open ramen en deuren, blijft het belangrijk om CO2-concentraties laag genoeg te houden.

Het volstaat niet om te vergaderen op anderhalve meter. Werkgevers zijn wettelijk verplicht om de CO2-concentratie lager te houden dan 900 ppm (parts per million), met een absolute maximumgrens van 1.200 ppm die nooit overschreden mag worden. Je zit daar al snel aan in afgesloten en onverluchte ruimtes. Als vijf werknemers samen vergaderen in een lokaal (zonder of amper ventilatie) van 150 kubieke meter (10 meter op 5 meter, 3 meter hoogte), dan is het niveau van 900 ppm al na 1 uur bereikt. Met 8 personen in diezelfde ruimte is dat zelfs al na 35 minuten. Die CO2-concentratie kunnen werkgevers controleren met een CO2-meter.

Luchtverversingsinstallatie

In de zomer kan je ramen en deuren laten openstaan, maar in de winter kan een luchtverversingsinstallatie nodig zijn.

Waar dat niet meteen kan, beperk je het aantal mensen in een afgesloten ruimte maar beter tot het minimum. Blijf desnoods inzetten op telewerk, zo adviseert Lucie Huyghebaert.

Als je toch fysieke meetings organiseert, laat dan de binnendeuren altijd open en voorzie ook minstens 1 keer per uur een pauze om tussentijds te kunnen verluchten.

Alle ramen open tijdens de lunch

Liantis raadt ook aan om de kantoorruimte – zelfs met een beperkte bezetting – overdag regelmatig te verluchten. “Zet bijvoorbeeld tijdens de lunchpauze alle ramen en deuren even open”, aldus Lucie Huyghebaert. “Zorg bovendien ook dat de roostertjes boven de ramen die in vele kantoorgebouwen aanwezig zijn, ook in de winter openstaan. De impact van de koude is zeer beperkt, maar het helpt wel om verse lucht binnen te laten.”

Liantis wijst erop dat de inspectiediensten hier de komende weken en maanden zeker zullen op letten. “En je riskeert effectief een boete als de concentratie te hoog is.”