Privacyverklaring

Veel meer tijdelijk werklozen in opleiding

7 december 2020
Tekst
Jo Cobbaut

De afgelopen maanden hebben ruim 21.000 tijdelijk werklozen een opleiding bij VDAB gevolgd of zijn die aan het volgen. Dat gaat van online opleidingen, over werkplekleren tot opleidingen Nederlands voor anderstaligen.

Minister Hilde Crevits (CD&V) is tevreden met deze eerste positieve resultaten: “Opleiden en bijscholen zullen in de toekomst nog meer het mantra worden. Het is van groot belang dat tijdelijk werklozen hun loopbaan in handen nemen. Ook in december zullen we opnieuw bijna 50.000 tijdelijk werklozen contacteren met het aanbod van VDAB. Daarnaast doen we een enquête bij tijdelijk werklozen om te weten welke verwachtingen er zijn en hoe we het bestaande aanbod nog beter op hun noden kunnen afstemmen.”

VDAB contacteert ook actief

Op vraag van minister Crevits informeert VDAB tijdelijk werklozen over een aanbod waarmee ze in een periode met minder vacatures in beweging kunnen blijven. In juli en augustus liep een campagne op sociale media om het aanbod van VDAB in de kijker te zetten en sinds begin september contacteerde VDAB tijdelijk werklozen actief. Zo kregen bijna 250.000 het aanbod van VDAB via mail of brief. Vorige week en ook deze week stuurt VDAB opnieuw 48.741 mensen in tijdelijke werkloosheid een brief of mail.

Op maat van getroffen sectoren

Naast deze algemene communicatie, krijgen nog eens 20.748 tijdelijk werklozen een aanbod op maat van enkele zwaar getroffen sectoren, denk aan de horeca, toerisme en de luchtvaart. Deze boodschap gaat enkel naar mensen die minstens 10 dagen tijdelijk werkloos zijn. Ook hun werkgevers, dat zijn er bijna 10.000, worden op de hoogte gebracht van het bericht dat ze zullen krijgen. In deze communicatie zal ook een oproep staan om deel te nemen aan een enquête. “Hiermee willen we beter te weten komen welke behoeften en verwachtingen deze doelgroep heeft, en op welke manier VDAB en partners daar beter op kunnen inspelen,” zo deelt minister Crevits mee.

Ruim 21.000 tijdelijk werklozen volgen opleiding via VDAB

De voorbije maanden heeft VDAB zijn aanbod aan opleidingen meer in de kijker gezet voor wie tijdelijk werkloos is. 21.416 tijdelijk werklozen hebben de afgelopen maanden een opleiding gevolgd of volgen die.

Sinds september alleen al schreven alvast 7.316 tijdelijk werklozen zich in voor een online opleiding bij VDAB. In diezelfde periode meldden 7.200 tijdelijk werklozen zich aan voor een ander opleidingsaanbod: een erkende opleiding, werkplekleren of een opleiding Nederlands voor anderstaligen.

Sectorale communicatie

Vlaams minister van Werk, Hilde Crevits rekent nu ook nog op extra effect van sectorale communicatie: “Hoe meer vakbonden, werkgevers en sectoren via hun kanalen de boodschap kunnen geven dat er een uitgebreid aanbod is, hoe meer kans op succes. Zeker werkgevers kunnen hierin een prominente rol spelen. Deze cijfers tonen aan dat VDAB erin slaagt om tijdelijk werklozen te bereiken en te begeleiden. Het is van essentieel belang dat we deze doelgroep warm blijven maken voor opleidingen. Tijdelijke werkloosheid mag geen verloren tijd zijn.”

Wim Adriaens, gedelegeerd bestuurder VDAB, wil dat tijdelijk werklozen het aanbod dat er voor hen is, leren kennen en dat ze het gebruiken om in beweging te blijven op de arbeidsmarkt. “Ik vind de eerste resultaten positief. Volgens onze voorlopige cijfers namen zo’n 14.000 tijdelijk werklozen al deel aan een online of andere opleiding, of aan werkplekleren. Veel meer van hen zullen op onze uitgebreide site al gezocht hebben naar informatie, of naar tijdelijke vacatures. Belangrijker dan de cijfers is dat we zien dat steeds meer mensen in tijdelijke werkloosheid vooruitkijken, actie ondernemen en weten dat VDAB ook voor hen klaar staat.”