Privacyverklaring

Véél meer mannen met ouderschapsverlof in zomermaanden

31 juli 2019
Tekst
Jo Cobbaut

Ouderschapsverlof piekt zowel bij mannen als bij vrouwen in juli en augustus. De piek is het meest zichtbaar bij het volledige ouderschapsverlof. De stijging is vooral bij mannen zeer uitgesproken.

Gemiddeld namen in 2018 tweemaal zoveel mensen volledig ouderschapsverlof in juli en twee en een halve keer zoveel in augustus tegenover de andere maanden van het jaar, zo analyseerde HR-dienstverlener SD Worx.

Verdrievoudiging bij mannen

Wat opvalt is dat de piek het grootst is bij de mannen: in juli zijn er driemaal zoveel mannen, in augustus zelfs viermaal meer mannen met volledig ouderschapsverlof.

Bij de mannen zien we de meesten in de leeftijd van 30 tot 45, met een opstoot tussen 35-40 jaar. Bij de vrouwen ligt de piek tussen 30 -40 jaar met de nadruk op 30-35 jaar.

Volledig ouderschapsverlof groeit sinds 2010 dubbel zo hard bij mannen, vergeleken met de vrouwen. De minimumduur bij opname was in 2018 nog één maand.  Sinds juni 2019 is het ook mogelijk om voltijds ouderschapsverlof op te nemen in weken, mits de werkgever daarmee akkoord gaat.

Na vergelijking van de cijfers 2010 met 2018 ziet SD Worx dat in de topmaanden juli en augustus het volledig ouderschapsverlof bij mannen gestegen is met een factor drie; bij vrouwen met een factor 1,5 tot 1,7.

Bron SD Worx

Sectorale verschillen

Geert Vermeir van het Kenniscentrum van SD Worx: “Het recht op thematisch verlof (waar ouderschapsverlof toe behoort) is voor elke werknemer hetzelfde, ongeacht de sector. Dezelfde mogelijkheden, dezelfde voorwaarden en dezelfde uitkering. Toch is ouderschapsverlof, net als tijdskrediet, in sommige sectoren populairder dan in andere. Zo bijvoorbeeld in sectoren waar meer vrouwelijke werknemers zijn, zoals de zorgsector. We zien immers dat vrouwen nog steeds de meerderheid uitmaken als het gaat om opname van tijdskrediet en ouderschapsverlof.”

Succes van de één vijfde vermindering

Vermindering met 1/5de is de populairste vorm van ouderschapsverlof: in 2018 goed voor 64% van alle uitkeringen. Een op de vijf gaat voor een halftijdse onderbreking en 15% voor de volledige onderbreking met uitkeringen.

Geert Vermeir van SD Worx: “Het succes van de 1/5de-vermindering ligt vooral aan de beperkte impact op het inkomen; het loon blijft 4/5de, en daarbij komt de RVA-uitkering. Iemand die samenwoont (jonger dan 50) krijgt bijvoorbeeld in 1/5de ouderschapsverlof een uitkering van 117,34 euro netto per maand. Bij halftijdse onderbreking in ouderschapsverlof halveert je loon en past de RVA voor een samenwonende (jonger dan 50) 345,85 euro netto bij. Voor werknemers die in het Vlaams Gewest werken, kan daar nog een Vlaamse aanmoedigingspremie bijkomen.”

Extra mogelijkheden sinds 1 juni

Geert Vermeir signaleert nog twee nieuwigheden, ingegaan vanaf 1 juni jl., die evenwel enkel met toestemming van de werkgever kunnen aanvatten:

  • de mogelijkheid om, naast volledig, halftijds en 1/5de, nu ook 1/10de ouderschapsverlof te nemen (bijvoorbeeld elke woensdagnamiddag, of één dag om de twee weken – handig bij co-ouderschap);
  • de mogelijkheid om voltijds en halftijds ouderschapsverlof in kortere delen op te nemen.  Tot 2018 was de minimumtermijn respectievelijk een maand (volledig) of twee maanden (halftijds), sinds kort is dat een week of een maand.