Privacyverklaring

Vandelanotte verlengt ‘vertrekpremie’

28 november 2022
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Vandelanotte

Vandelanotte verlengt zijn stunt. Nieuwe werknemers die binnen drie maanden beslissen om toch op te stappen, krijgen bij het accountancy- en auditkantoor een vertrekpremie. Die actie deed wat ze moest doen: ze genereerde meer sollicitaties en van de nieuwkomers vertrok niemand.

“We krijgen nu ondanks de krapte op de arbeidsmarkt meer sollicitaties binnen en de kandidaten geven aan dat ze heel bewust voor onze cultuur en waarden kiezen”, zegt ceo Nikolas Vandelanotte. Werknemers die ontslagen worden, hebben in ons land recht op een ontslagpremie. Wie zelf ontslag geeft, krijgt die premie uiteraard niet. Vandelanotte, een van de grootste accountancy- en auditkantoren van het land, bracht daar verandering in.

Vertrekpremie

Nieuwe werknemers die binnen de drie maanden toch beslissen om ontslag te nemen, hebben er sinds een half jaar toch recht op een vertrekpremie:

  • 2.500 euro voor wie binnen de maand vertrekt,
  • 5.000 euro voor wie na twee maanden weggaat en
  • 7.500 euro voor wie na drie maanden opstapt.

“Niet tevreden, geld terug”, zo klinkt het. De tevredenheidsgarantie verschuift het risico van een carrièreswitch van de werknemer naar de werkgever.

“Vergeleken met het jaar voordien kregen we 18 procent meer sollicitaties binnen. Dat is opmerkelijk, want op de krappe arbeidsmarkt zien de meeste bedrijven net veel minder sollicitaties”, zegt Nikolas Vandelanotte. “Bovendien zien we ook een ander type kandidaten: mensen die aangeven dat ze heel bewust voor de cultuur en de waarden van Vandelanotte kiezen. Onze campagne heeft blijkbaar een snaar geraakt. Dat we zo ondubbelzinnig durven stellen dat je hier voor geen geld ter wereld weer wil vertrekken, boezemt vertrouwen in.”

Wegens succes verlengd

Alle nieuwe werknemers met minstens twee jaar ervaring en die rechtstreeks van een andere werkgever komen, hebben recht op de vertrekpremie. Van de 66 aanwervingen die Vandelanotte het voorbije half jaar deed, beantwoorden 14 nieuwe medewerkers aan die voorwaarden. Niemand van die medewerkers vertrok na minder dan drie maanden. Dat wil zeggen dat hun teams elk 2.500 euro krijgen om een activiteit met alle teamleden te organiseren.

De actie was opgezet als een tijdelijke actie, maar voortaan zal de vertrekpremie een integraal onderdeel zijn van het rekruterings- en hr-beleid.