Privacyverklaring

Van 160 naar 6 salarispakketten

28 februari 2022
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Schneider Electric

Schneider Electric herzag 160 bestaande salarispakketten en houdt er nog zes over voor zijn 500 werknemers.

Schneider Electric kreeg er in 2021 meer dan 80 nieuwe vaste medewerkers bij voor België. Het gaat vooral over ingenieurs en onderhoudstechnici, maar ook over talent voor verkoop, marketing, hr, enz. Schneider Electric herzag compleet de voordelen in het verloningspakket, samen met zijn vakbondspartners en deed dat meteen via een vernieuwde sociale dialoog.

Schneider Electric reduceerde de 160 salarispakketten naar 6 geharmoniseerde en pakketten voor zijn 500 werknemers. “Door de overname van nieuwe entiteiten, de opeenstapeling van individuele voorwaarden als gevolg van interne mobiliteit, maar ook door het ontbreken van duidelijke regels, was het noodzakelijk geworden onze voordelen te harmoniseren. Dit verzoek werd sterk geuit door onze werknemers tijdens interne tevredenheidsenquêtes,” zo schrijft Frédéric Blaisot, VP HR België en Nederland.

Als onderliggende doelstellingen noemt Blaisot:

  1. Gelijkheid tussen werknemers;
  2. Het bedrijf als aantrekkelijk werkgever positioneren;
  3. Eenvoudiger hr-processen om de administratieve last te verminderen en
  4. hr-teams die zich meer kunnen richten op het ondersteunen van werknemers en waarde creëren voor het bedrijf.

Cruciaal om zulke grote veranderingen in het dagelijkse leven van de werknemers door te voeren tegen aanvaardbare kosten voor het bedrijf, was een transparante en dynamische sociale dialoog met de vakbonden.

Collectieve aanpak

Schneider Electric deelde de inventaris met de sociale partners en herzag alle voordelen door middel van collectieve bedrijfsovereenkomsten. Dankzij deze collectieve aanpak kon worden vermeden dat opnieuw moest worden onderhandeld over de individuele arbeidscontracten van de 500 werknemers.

Deze onderhandelingen gebeurden stap voor stap gevoerd: eerst alle cadeau- en maaltijdcheques, vervolgens de jaarlijkse premies, de beroepskosten, de werkuren en tenslotte alle variabele verloning.

Cao’s voor onderdelen apart

Om de vakbonden en het management ten volle bij deze transformatie te betrekken, streefde Frédéric Blaisot naar een korte periode van 3 maanden om af te ronden en naar een formalisering van elk onderdeel van de onderhandelingen door middel van een collectieve bedrijfsovereenkomst, onafhankelijk van de andere onderdelen. Dat resulteerde in vijf overeenkomsten die unaniem door de vakbonden zijn ondertekend.

Volgende stap: een ‘flex-plan’

Op deze “solide basis” beschikken steunt Schneider Electric nu voor een nieuwe fase in het beloningsbeleid: een ‘Flex-plan’. Dat moet elke werknemer in staat stellen al zijn of haar voordelen op een digitaal platform te bekijken en zijn of haar pakket met één klik aan te passen aan zijn of haar behoeften.

In de overtuiging dat beloningen moeten worden aangepast aan elk moment in het leven van de werknemers, maakt het bedrijf dit nieuwe aanbod à la carte.

Jonge ouders zullen een deel van hun salaris kunnen omzetten in vrije tijd om meer tijd met hun gezin door te brengen. Andere werknemers zullen liever tijd vrijmaken om de nieuwste iPhone of tablet te kopen, of om de ziektekostenverzekering van hun gezin te verbeteren. Sommigen zullen afstand willen doen van hun auto en dit budget willen omzetten in een mobiliteitsvoordeel (elektrische fiets, treinabonnement, sporadisch huren van een auto, etc.). “Dit Flex-plan zou tegen het einde van de zomer voor alle werknemers beschikbaar moeten zijn.,” zo schrijft Frédéric Blaisot.