Privacyverklaring

Vakantieplanning wordt noodzakelijk

22 mei 2020
Tekst
Jo Cobbaut

In de paasvakantie namen werknemers 30 procent minder vakantie op dan in een normaal jaar. Als die trend zich doorzet naar de zomermaanden, komt de bezetting in het najaar in het gedrang.

Hr-dienstverlener Acerta waarschuwt daarvoor op basis van een analyse van de gegevens van meer dan 32.000 werkgevers. In de paasvakantie werd dit jaar 30 procent minder vakantie genomen dan in de paasvakantie vorig jaar. Normaal is de paasperiode een populaire vakantieperiode, maar door de lockdown werden nogal wat vakantieplannen afgezegd.

% opgenomen wettelijke vakantie tijdens de paasvakantie, vergelijking 2019-2020

Voor Marijke Beelen heeft de lockdown er dit jaar ongetwijfeld voor gezorgd dat werknemers het niet ‘nuttig’ vonden om vakantie te nemen doordat reisjes naar de Belgische kust of naar het buitenland toch niet konden. “En blijkbaar zijn werkgevers inschikkelijk geweest.”

Snel duidelijkheid absoluut aan te raden

Door de onzekerheid over het coronavirus is de periode voor werknemers om hun jaarlijkse vakantie op te nemen, flink korter geworden is.

Marijke Beelen waarschuwt voor een situatie waarin werkgevers en werknemers in december vaststellen dat er nog tientallen vakantiedagen moeten worden opgenomen. Immers, werkgevers moeten de vakantie toestaan voor het einde van december.

Vraag dan ook zo snel mogelijk duidelijkheid over wie van de medewerkers welke periode vakantie zou willen nemen, adviseert Beelen: “Dat hoeft geen formele, ingediende planning te zijn, een algemeen overzicht is ook zeker interessant. Dat zal niet enkel werknemers een perspectief bieden, maar is ook van belang voor de continuïteit van bedrijven later dit jaar, want die moeten zien dat ze met voldoende personeel blijven draaien. Alle vakantiedagen moeten wel degelijk binnen dit kalenderjaar worden opgenomen. De wetgever zal hierop ook dit jaar geen uitzondering maken.”

En het bouwverlof?

In bepaalde sectoren, waaronder de bouw, ligt het verlof klassiek vast in juli (of augustus). Daar zal ook dit jaar niet aan getornd worden, voorspelt Acerta, hoewel sommige stemmen opgingen om de vakantieregeling dit jaar uitzonderlijk te herzien. Ook in de andere sectoren is dat niet de bedoeling.

Marijke Beelen vindt dat juli en augustus ook dit jaar de klassieke vakantieperiode moeten blijven. “De vraag of en wanneer reizen zal kunnen, kan niet de beslissende factor worden. Goede, formele afspraken zijn daarbij nodig.”

Extra vakantiedagen kunnen worden opgespaard

Sommige werknemers hebben, naast hun wettelijke vakantie, ook extra vakantiedagen, zoals anciënniteits- en leeftijdsvakantie. Met die extra vakantie kunnen werkgevers en werknemers vrijer omspringen. Lukt het niet om die vakantie nog in te plannen de resterende maanden van 2020, dan kunnen die extra dagen bijvoorbeeld in een loopbaanrekening worden opgespaard.

Marijke Beelen: “Vakantie is ook een zeer interessant onderdeel van cafetariaplannen. De waarde van extralegale vakantiedagen kan opgenomen worden in het budget waarmee werknemers andere voordelen kunnen kiezen, of het cafetariaplan kan voorzien dat werknemers een deel van het beschikbare budget kunnen gebruiken om bijkomende vakantiedagen te kiezen. Ook bij deze extra vakantiedagen kan afgesproken worden dat ze overgedragen kunnen worden naar een volgend kalenderjaar.”