Vakantiegedachten stresseren!

22 juni 2022
Beeld
pexels
Vakantiegedachten stresseren!

Bij bijna 2 op de 3 werknemers (62%) zorgen vakantiedagen voor ... stress! Ze willen alles nog op tijd afwerken, of netjes doorgeven aan collega’s. 43% van de werknemers vertrekt niet met een gerust gemoed doordat hen te veel werk wacht bij hun terugkeer.

De resultaten komen uit een onderzoek van Protime (1995), een aanbieder onder meer tijdregistratie en personeelsplanning met een 380 medewerk

Peter s’Jongers van Protime hoeft niet lang te zoeken aar de oplossing: Tijdsregistratie. “Daarmee kunnen leidinggevenden beter de vinger aan de pols houden en bijsturen bij een te hoge werkdruk.”

Werkstress gaat mee

Ruim 4 op de 10 Vlaamse werknemers (43%) nemen hun werkstress gewoon mee in hun reiskoffer doordat ze al denken aan de hoeveelheid e-mails en werk die op hen wacht bij hun terugkomst.

Zes op de tien respondenten trekken net voor hun vakantie nog een sprintje om allerlei zaken afgewerkt en overgedragen te krijgen. Slechts 8% kan rustig ‘uitbollen’.

“Elke werknemer moet tijdens een vakantie mentaal tot rust kunnen komen. Meer inzicht van leidinggevenden in de (te veel) gewerkte tijd van hun teams, kan hierbij helpen volgens 58% van de werknemers. Net zoals een hartslagmeter ons erop attent maakt wanneer we iets te intensief aan het sporten zijn, kunnen ook online registratietools een alarmbel doen afgaan bij leidinggevenden. Zij kunnen dan, als goede coaches, hun personeelsplanning tijdig bijsturen bij een te hoge werkdruk én er zo voor zorgen dat hun teams met een gerust gemoed op vakantie kunnen vertrekken!,” aldus Peter s’Jongers, CEO van Protime.

Ik ga op vakantie en neem mee… mijn smartphone en mijn laptop

En tijdens hun vakantie? Dan is het voor veel werknemers ook nog werken geblazen. Slechts 4 op de 10 werknemers gaan volledig offline. 14% blijft tijdens zijn of haar vakantie de hele tijd bereikbaar voor werktelefoontjes. Ruim een kwart (27%) kiest ervoor om enkel de meest dringende oproepen te beantwoorden.

De oplopende teller aan inkomende mails wordt door ruim 4 op de 10 respondenten (40,5%) in het oog gehouden. 8% van de werknemers beantwoordt iedere werkmail, 5,5% stuurt ze door naar een collega en nog eens 16% beantwoordt enkel mails als de situatie daarom vraagt. Bij 11% blijft het bij het checken van mails.