Privacyverklaring

Vakantie voor de een, stress voor de collega’s?

15 augustus 2022
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Peter s’Jongers (ceo Protime) - foto Protime,

Vakantie voor de één, betekent vaak extra werk voor de ander! Meer dan 4 op de 10 Vlamingen (41%) zeggen meer werk te hebben tijdens het verlof van (directe) collega’s. Voor de ruime helft (54%) blijft de hoeveelheid werk gelijk, terwijl zo’n 5% het net rustiger aan kan doen wanneer hun collega’s vakantie hebben.

Dat blijkt uit een onderzoek van Protime, een specialist in onder meer tijdregistratie en werkplanning, bij 1.000 Vlaamse bedienden.

Velen ervaren de zomerperiode als rustiger, maar dat geldt niet voor iedereen. Wanneer (directe) collega’s met verlof zijn, ervaart 41% zelfs meer werkdruk. 6% geeft aan het in die periode veel drukker te hebben dan gewoonlijk. De oorzaak? In de top-3

  • Te veel collega’s die tegelijk met vakantie zijn (44%),
  • bijkomend werk waar je te weinig van afweet (32%), of
  • geen goede overdracht van de taken (22%).

Volgens Peter s’Jongers, ceo van Protime, moeten leidinggevenden beter zicht hebben op de (te veel) gewerkte tijd van hun teams. “Net zoals een hartslagmeter ons erop attent maakt wanneer we iets te intensief aan het sporten zijn, kunnen ook online registratietools een alarmbel doen afgaan bij leidinggevenden. Zij kunnen dan, als goede coaches, hun personeelsplanning tijdig bijsturen.”