Uitzendarbeid keldert verder met een kwart

28 mei 2020
Tekst
Jo Cobbaut
Uitzendarbeid keldert verder met een kwart

In april nam het aantal gepresteerde uren uitzendarbeid af met 28 procent ten opzichte van maart (op basis van voor seizoens- en kalenderinvloeden gecorrigeerde cijfers). Tegenover vorig jaar bedraagt de daling ruim 44 procent.

De achteruitgang treedt op in beide segmenten: bij de arbeiders daalde het aantal gepresteerde uren uitzendarbeid met 29,52%, bij de bedienden met 26,03%.

In vergelijking met april van vorig jaar liet de uitzendsector een daling optekenen van 44,27% (-46,73% in het arbeiderssegment en-40,92% in het bediendesegment).

Ondanks die daling in vergelijking met april vorig jaar, steeg de uitzendactiviteit licht ten opzichte van de tweede helft van maart. Dit toont de wendbaarheid van de uitzendbedrijven aan. Zij zoeken oplossingen om vraag en aanbod te matchen in een arbeidsmarkt die zwaar getroffen is door de coronapandemie.

De Federgon-index bereikte 61,83 punten in april 2020 tegenover 85,88 punten de maand ervoor. De index geeft het niveau van de activiteit weer in de onderzochte maand ten opzichte van de activiteit in januari 2007 (basis 100), en dit op basis van voor seizoensinvloeden gecorrigeerde cijfers.